Vlag van Nederland

Wedstrijd Nederland - Oostenrijk

Het 2e duel van Oranje op het EK 2020 is Nederland - Oostenrijk. Het duel wordt op donderdag 17 juni 2021 om 21.00 uur gespeeld in de Johan Cruijff ArenA.

17 juni 2021

Nederland - Oostenrijk

Groepswedstrijd
21:00 uur, Johan Cruijff Arena, Amsterdam

Nederland - Oostenrijk

Tegenstander
Oostenrijk (23e op de FIFA ranglijst)
Wedstrijdtype
Groepswedstrijd
Periode
EK 2020
Wedstrijddatum
17 juni 2021
Tijdstip
21:00 uur
Stadion en plaats
Johan Cruijff Arena, Amsterdam
Op TV
NPO om 20:00 uur

Na het duel Nederland – Oekraïne telt voor Oranje vooral de winst tegen Oostenrijk. Als Oranje eerste wil worden in de poule volstaan alleen drie punten tegen de Oostenrijkers. Na het duel met Oekraïne weet Oranje dan meteen waar het staat en of de volgende ronde bereikt kan worden.

Nederland – Oostenrijk in het verleden

Het Nederlands elftal trof Oostenrijk negentien keer eerder. Daarvan won Oranje er negen, speelden ze vier keer gelijk en won Oostenrijk er zes. De enige keer dat Nederland – Oostenrijk op een eindtoernooi gespeeld werd was in 1978, toen Oranje in Argentinië met 5-1 won van de Oostenrijkers.

Sinds 2000 speelde Oranje vijf keer tegen Oostenrijk. De eerste twee keer was in aanloop naar EK 2004. Die twee duels gingen beide gewonnen met 3-1 en 3-0. De drie keer daarna ging het telkens om een oefenduel. Oranje won deze alledrie. De laatste nederlaag dateert van 30 mei 1990. De meeste Oranje-internationals waren toen nog niet eens geboren.

Check hier de samenvatting van de laatste wedstrijd tussen Nederland en Oostenrijk op 5 juni 2016:

Wat kunnen we verwachten van Oostenrijk

Oranje mag absoluut niet klagen dat het bij Oostenrijk in de poule terechtgekomen is. In dezelfde pot zat bijvoorbeeld ook Portugal, die nu in de poule des doods zit met Frankrijk en Duitsland.

De kracht van Oostenrijk is lastig in te schatten. Ze staan 26e op de laatste FIFA-ranking van 2019 en werden tweede in groep G van de kwalificatie. Ze eindigden zes punten achter Polen en hielden Noord-Macedonië, Slovenië, Israël en Letland achter zich. Niet echt een prestatie waar heel veel waarde aan gehecht kan worden.

Sterspeler van Oostenrijk is ongetwijfeld Bayern-speler David Alaba. Ook Marko Arnautovic is Oostenrijker, hem kennen we nog uit de tijd van FC Twente.

© Pro Shots

Bondscoach Franco Fado hoopt dat zijn ploeg kan stunten: “Als alle spelers fit zijn en in topvorm, dan hebben we een heel goede ploeg. We willen ons meten met de wereldtop. Hij ziet Oranje echter als grote favoriet in de poule: “Nederland is de grote favoriet in de poule. Niet alleen vanwege het thuisvoordeel. Het is een heel jonge ploeg, die gretig is en met veel snelheid en dynamiek.”

Na Nederland – Oostenrijk speelt Oranje vier dagen later het laatste duel in groep C. Daarna weten de mannen van Ronald Koeman of ze geplaatst zijn voor de achtste finale.

Statistieken Nederland - Oostenrijk

Laatste wedstrijd
4 juni 2016: Oostenrijk Nederland 0 - 2
Gewonnen
9x
Verloren
6x
Gelijkspel
4x

Nieuws over Nederland - Oostenrijk