Vlag van Nederland
29 maart 2020
Logo Voetbalbond

Oefenwedstrijden 2020: Nederland - Spanje

19:00 uur Johan Cruijff Arena, Amsterdam

Logo Voetbalbond

Wedstrijdinformatie

Tegenstander
Spanje (8e op de FIFA ranglijst)
Wedstrijdtype
Oefenwedstrijd
Periode
Oefenwedstrijden 2020
Wedstrijddatum
29 maart 2020
Aanvang wedstrijd
19:00 uur
Stadion, plaats
Johan Cruijff Arena, Amsterdam
Uitzending
NPO om 18:00 uur

Het Nederlands elftal speelt eind maart een oefenduel tegen Spanje. De oefenwedstrijd Nederland – Spanje staat op 29 maart om 19.00 uur op het programma in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam.

Nederland en Spanje kennen elkaar natuurlijk goed. De afgelopen tien jaar ontmoette beide landen elkaar met regelmaat, ook op belangrijke momenten zoals tijdens het WK 2010 en WK 2014.

Arjen Robben baalt van gemiste kans Spanje

Robben na zijn gemist kans tegen Spanje © Pro Shots

Nederland – Spanje in het verleden

Als we aan Nederland – Spanje denken dan springen de tranen ons nog weleens in de ogen. De teen van Casillas die ons in 2010 van de wereldtitel afhield. Oranje verloor die finale in de verlenging met 1-0 en wacht nog altijd op de eerste mondiale titel.

Vier jaar later nam Oranje wraak door op het WK 2014 met maar liefst 5-1 te winnen in de groepsfase van het WK. Met een excellerende Robin van Persie en Arjen Robben liep Oranje in de tweede helft over de Spanjaarden heen.

Oranje speelde in het verleden in totaal 12 keer tegen Spanje. Zes keer werd er gewonnen, een keer werd het gelijk en vijf keer trok Spanje aan het langste eind.

Hoe staat Spanje er voor?

Na de succesvolle jaren aan het begin van dit decennium is het de laatste jaren wat minder gegaan met Spanje. Toch werd het EK dit ook dit keer weer vrij eenvoudig gehaald en is Spanje opnieuw een van de favorieten.

Met bondscoach Luis Enrique, die terugkeerde nadat hij enkele maanden afwezig was in verband met het overleden van zijn dochter, gaat Spanje op zoek naar een nieuwe titel. Die terugkeer ging overigens niet erg soepel.

In de tijd van Enriques afwezigheid kwalificeerde Spanje zonder problemen voor het Europees kampioenschap met zijn voormalig assistent Robert Moreno. En die vond dat hij verdiende ook op dat EK de bondscoach te zijn. Dat schoot Enrique in het verkeerde keelgat en dus is Moreno niet meer actief bij de nationale ploeg.

“Op 12 september spraken we elkaar bij mij thuis. Dat duurde niet langer dan een half uur,” legde Luis Enrique uit. “Robert zei dat hij het EK wilde doen, en daarna weer mijn assistent zou worden. Ik begrijp dat iemand ambitie heeft, dat dit de kans van zijn leven zou zijn, maar ik vond het trouweloos van hem, naar mij toe. Zo iemand wil ik niet in mijn staf.”

De oefenwedstrijd Nederland – Spanje wordt uitgezonden op televisie bij de NPO.

Statistieken

Laatste wedstrijd
31 maart 2015: Nederland Spanje 2 - 0
Gewonnen
6x
Verloren
5x
Gelijkspel
1x

Nieuws over Nederland - Spanje