Succesvolle zwemcoach keert na tien jaar terug bij de Nederlandse bond

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
14 aug. 2024, 09:40
16 aug. 2024, 12:10
Caspar Corbeau, zwemmen, brons, Olympische Spelen, TeamNL, Parijs 2024
© IMAGO - Caspar Corbeau pakte zilver op de 200 meter schoolslag

Jacco Verhaeren keert na tien terug bij de KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwembond). Per 1 september gaat hij aan de slag als Performance Strateeg Topzwemmen. Verhaeren is de voormalig coach van onder anderen Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Ranomi Kromowidjojo.

Tussen 2006 en 2014 was Verhaeren werkzaam als technisch directeur van de KNZB. Vanaf 2021 had hij eindverantwoording over de Franse zwemploeg en onder zijn leiding pakte Frankrijk zeven medailles op de Olympische Spelen in Parijs. Léon Marchand was goed voor maar liefst vier gouden plakken. De Fransen pakten ook een keer zilver en tweemaal brons. Bij de KNZB gaat hij zijn werkzaamheden combineren met zijn functie bij wielerploeg Team Visma | Lease a Bike.

Artikel gaat verder onder video

Jacco Verhaeren keert terug bij de KNZB

"Jacco heeft bewezen, zowel bij de KNZB als in Australië en Frankrijk, dat hij weet hoe zwemmers succesvol kunnen worden en blijven. Met de kennis en ervaring die hij in het buitenland heeft opgedaan, verwachten we dat hij ook het Nederlandse wedstrijdzwemmen weer nieuwe impulsen kan geven”, aldus Aschwin Lankwarden, algemeen directeur van de KNZB, tegenover het Algemeen Dagblad. De Nederlandse zwemploeg veroverde op de Spelen slechts medailles. Caspar Corbeau pakte brons op de 200 meter schoolslag en deed dat Tes Schouten bij de vrouwen op dezelfde afstand.

Lees ook: Basketbalwedstrijd om 150.000 dollar gaat niet door voor olympisch kampioenen

Verhaeren gaat bij de KNZB nauw samenwerken met Sjors Lommerts, technisch directeur van de bond. "Dat Jacco ook één van de sportieve managers wordt bij wielerploeg Team Visma | Lease a Bike, zien we als een meerwaarde, zoals zij dat omgekeerd ook zien. Jacco is altijd een groot voorstander van kruisbestuiving geweest. Hij weet als geen ander wat de ene sport van de andere kan leren, welke overeenkomsten en win-win-voordelen er zijn en hoe je die kunt inzetten om er samen beter van te worden", aldus Lommerts.

Lees meer over:

Netherlands