Vlag van Nederland

De ervaren internationals Dirk Kuijt en Ron Vlaar hebben er vertrouwen in dat Oranje een goed resultaat neer kan zetten tijdens het WK van volgende maand in Brazilië. Ze geven aan dat de sfeer in de selectie stukken beter is dan in 2012, toen het EK in Polen en Oekraïne compleet mislukte met nederlagen tegen Denemarken, Duitsland en Portugal.

Voor Vlaar was het destijds zijn eerste grote eindronde: “Na het EK dacht ik wel: dit had anders gekund en dat wil ik nooit meer op die manier meemaken. Nu is het anders, je voelt dat iedereen met één doel bezig is. De sfeer is beter dan in 2012”, zegt hij in het AD.

Volgens Kuyt leverde een goede sfeer zelfs bijna de Wereldtitel op: “In Zuid-Afrika zaten we in een tunnel, in onze eigen wereld”, zegt hij in De Telegraaf. “Wij hadden maar één doel: winnen. De rest interesseerde ons geen bal. Als een elftal wordt aangevallen, moet je naar elkaar toe groeien. In 2012 dreven we juist uit elkaar. Dat was ook weer een leermoment, maar dan hoe het níét moet.”

Kuyt geeft aan dat die ervaring zeer belangrijk kan zijn. “Als je als groep weet wat er nodig is, opent bent en elkaar meesleurt, dan kun je de juiste richting op gaan. We moeten opnieuw een bepaalde teamgeest ontwikkelen en de jonkies meetrekken in het enthousiasme en het geloof dat we ook dit WK echt iets kunnen bereiken.”

Oranje speelt nog twee oefenduels op weg naar het WK. Zaterdagavond wordt Nederland – Ghana gespeeld in de Kuip en woensdag Nederland – Wales in de Amsterdam ArenA. Op donderdag 5 juni vliegt Oranje vervolgens naar Rio de Janeiro. Op 13 juni staat het eerste groepsduel met Spanje op het programma. Daarna wachten de duels met Australië (18 juni) en Chili (23 juni).

Lees meer over: , , ,