En ineens gloort er een basisplaats voor Jonathan de Guzman. De middenvelder van Swansea City stond tijdens de laatste trainingen van Oranje naast Nigel de Jong als centrale verdedigende middenvelder. Dit mede omdat Daley Blind op de linksbackpositie geposeerd lijkt te worden.

“Hier ben ik Nederlander voor geworden”, zo zei de middenvelder direct na de open training in de Rotterdamse Kuip. De geboren Canadees, die zes jaar geleden werd genaturaliseerd tot Nederlander, lijkt zeker van een plek bij de 23 spelers die mee naar het WK zullen gaan. Morgen zal Van Gaal die selectie bekendmaken. “The moment of truth”, zoals de middenvelder van Swansea City het zelf noemt

Maar niet alleen de selectie lonkt, ook een plekje in de basis van Oranje is niet uitgesloten. “We zullen zien of ik op die positie zal spelen”, aldus De Guzman. Hij heeft in elk geval vertrouwen in zichtzelf: “Ik heb nooit aan mezelf getwijfeld. Het is een kwestie van een kans krijgen. Die heb ik nu gekregen en daar ben ik blij mee.”

Ook Jordy Clasie hoopt dat hij mee mag naar Brazilië. Tegen Frankrijk en Ecuador stond hij nog in de basis, tegen Ghana vermoedelijk niet. “Hopen is nu het enige wat ik kan doen. Ik voel wel zenuwen, want ik wil dit WK heel graag meemaken”, aldus Clasie.

Zaterdagavond om 20.30 uur staat de wedstrijd Nederland – Ghana op het programma. Zaterdag aan het eind van de ochtend zal bondscoach Louis van Gaal bekendmaken welke 23 spelers meegaan naar het WK in Brazilië. De uitzwaaiwedstrijd tegen Wales is op 4 juni in de Arena.