Het Nederlands elftal verlaat vandaag het hotel Caeser Park Ipanema in Rio de Janeiro om te vertrekken richting Sâo Paulo, maar keert daar vervolgens ook niet meer terug. Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen van de KNVB betreurt het dat Oranje het hotel uit moet en noemt het ongepast dat Oranje niet tot het einde van het toernooi in het mooie hotel in Rio de Janeiro mag verblijven.

De FIFA wil het hotel waar Oranje nu verblijft vrij hebben voor sponsors en andere hoge piefen. Dat klopt niet, vindt Van Oostveen: “Ik denk dat het niet in het belang van het voetbal is dat sporters moeten wijken”, zei hij. De KNVB kon het hotel tot en met de halve finale vastleggen van de FIFA.

Volgens Van Oostveen had Oranje weinig keuze als het Rio als uitvalbasis wilde hebben: “We moesten wel toestemmen. Als we een hotel tot aan het einde van het toernooi bij de FIFA wilden reserveren, dan moesten we geloof ik ergens 900 meter hoog in de bergen gaan zitten”, mopperde Van Oostveen.

De selectie van Louis van Gaal gaat maandag naar São Paulo voor het duel met Argentinië in de halve finale, daarna wordt besloten waar Oranje een hotel zal kiezen: “Afhankelijk van de uitslag bekijken we naar welk hotel het Nederlands elftal verhuist”, vertelde Van Oostveen. “De finale is namelijk in Rio de Janeiro, de strijd om de derde en vierde plaats in Brasilia. Het is gewoon jammer dat het zo moet. De spelers zijn gewend aan het hotel. En dan moeten ze misschien voor de belangrijkste wedstrijd van hun loopbaan uitwijken. Vier jaar geleden in Zuid-Afrika was het niet anders.”