Patrick Kluivert staat vanavond als assistent van bondscoach Van Gaal voor de derde halve finale van een groot eindtoernooi. Als speler maakte hij dat mee tijdens het WK 1998 en het EK 2000 in eigen land.

Kluivert denkt nog altijd terug aan die wedstrijden, die allebei na penalty’s verloren gingen tegen respectievelijk Brazilië en Italië: “De halve finales tijdens EURO 2000 en op het WK in 1998 waren kansen uit duizenden”, zegt de voormalig spits.

Een paar spelers van Oranje weten hoe het is om een finale te verliezen, maar veel jonge spelers nog niet: “Maar juist de jonge jongens moeten beseffen dat het WK-goud voor het grijpen ligt. Daar moet alles voor wijken. Tijdens een groot toernooi leef je in een tunnel. En pas na de uitschakeling, zeker na zo’n onterechte als bij ons tegen de Brazilianen, komt de klap. En ik weet dat je dat echt niet wil meemaken.”

De huidige prestaties van Oranje vervullen Kluivert met trots. “Vooral omdat er iets onoverwinnelijks in de groep is geslopen. Met de nadruk op groep. We hebben individueel misschien niet de beste spelers van de wereld, maar vormen een geweldig collectief. Al beschikken we natuurlijk wel over Arjen Robben, die in mijn ogen op dit moment de beste speler van het WK is. Overigens moeten we ook weer niet te lang bij de goede resultaten stilstaan, want we hebben, behalve lovende kritieken, nog niets.”

Vanavond om 22:00 uur speelt Nederland in de halve finale tegen Argentinië.