De nieuwe directeur van de KNVB, Eric Gudde noemt het ‘volstrekt bespreekbaar’ dat een buitenlandse bondscoach de scepter gaat zwaaien bij het Nederlands elftal. Een voorkeur daarvoor heeft hij echter niet. “Er zijn ook genoeg Nederlandse coaches die de invloeden van het buitenland heel goed kennen.”

Voordat er een bondscoach komt moet er eerst een technisch directeur komen zegt Gudde. Hij wil daar echter geen tijdspad aan hangen: “Het gaat er om de beste mensen op deze plek te krijgen. Dat is belangrijker dan me nu op een bepaalde tijd vast te pinnen. Dat het iets is dat we heel snel gaan oppikken lijkt me duidelijk.”

Gudde weet dat het lastig wordt om weer een groot voetballand te worden: “De externe factoren zitten niet mee. Kijk bijvoorbeeld naar het grote geld. We moeten ons daar echter niet achter verschuilen. IJsland heeft zich ook voor het WK geplaatst.”

Hij kan echter wel enkele redenen vinden waarom het zo’n land als IJsland wel lukt en Oranje niet. “Er zat vaak meer continuïteit in de functie van bondscoach, de selectie had een soort van geraamte en er was een duidelijke filosofie in de spelopvatting.”

Er zal ook bij de jeugd begonnen moeten worden, zoals bij Jong Oranje

© Pro Shots

. “Vergeet niet dat onze jeugd van de vijf laatste eindronden er vier heeft gemist. Servië, Spanje en Duitsland zijn voorbeelden van landen waar het herstel aan de basis is begonnen. Bij een sterke jeugdselectie.”