Vlag van Nederland

Spits Bas Dost scoort de laatste jaren aan de lopende band voor zijn club Sporting Lissabon. Toch wordt hij door de bondscoaches van het Nederlands elftal nooit gezien als de nummer één spits van Oranje. Zijn grootste manco? Hij zou niet mee kunnen voetballen. “Als mensen mij alleen een afmaker vinden, prima. Dan ben ik toch een afmaker.’’

Toch is hij langzaamaan wel een beetje klaar met de discussies: “Ik ben er helemaal klaar mee wat iedereen van mij vindt. Ik laat het wekelijks zien. Elke week trek ik mijn statistieken omhoog. En ook in de Champions League ben ik overeind gebleven. Als een meevoetballende spits, want tegen ploegen als Juventus en Barcelona kom je veel aan de bal. Dat ging hartstikke goed.”

In Portugal gaat hij voorlopig in elk geval lekker door met scoren: “Het gaat keihard. Ik heb nu twee keer achter elkaar een hattrick gemaakt. Dat heb ik nog nooit gedaan. En ik had ook niet verwacht dat ik dat ooit zou doen. Alles vliegt erin op dit moment. Het loopt gewoon. Dat is eigenlijk altijd zo in deze periode. Op de een of andere manier knal ik na de winterstop vaak uit de startblokken.”

Lees meer over: ,