Wesley Sneijder kondigde zondagochtend na uitgebreid overleg met de nieuwe bondscoach Ronald Koeman zijn afscheid aan bij Oranje. Hij hoopt nog een keer afscheid te mogen nemen van het publkiek, maar neemt daarna dan echt afscheid.

Sneijder kende een prachtige tijd bij Oranje, met een finale, een derde plaats en meerder kwart- en halve finales op WK’s en EK’s. “Mijn Oranje-loopbaan in één woord? GE-WEL-DIG!”, aldus de middenvelder. “Op het EK in 2004 met Pierre van Hooijdonk. En daarna met Rafael van der Vaart, John Heitinga, Dirk Kuyt, Nigel de Jong, Mark van Bommel en Klaas-Jan Huntelaar. We waren onafscheidelijk.”

Zij hoogtepunt, de WK-finale, was ook meteen zijn dieptepunt: “Ik kan de finale nog steeds niet terugkijken. Die doet vreselijk veel pijn. We waren zó dichtbij, maar ook weer zo ver weg.”

Het daarop volgende EK werd een fiasco: “Hoewel we op het WK van 2014 met de derde plaats nog fantastisch presteerden, voelde het EK in 2012 voor mij al als dé kentering. We voelden dat het minder zou worden. Daarom deden de mislukte kwalificaties me meer pijn.”