De Nederlandse en buitelandse dagbladen zijn het na de overtuigende 3-0 zege van Oranje op Portugal unaniem eens. Zo slecht als we vrijdag na Engeland nog dachten staat Oranje er niet voor.

“Zo slecht zijn we niet”, vindt het Algemeen Dagblad. Vooral Davy Pröpper speelde fantastisch vond de krant en noemde hem “misschien wel de beste man op het veld”.

Ook de Telegraaf ziet mogelijkheden:”Tegen Engeland (0-1) leek het nieuwe Nederlands elftal nergens op, maar in Genève kondigde zich een nieuwe werkelijkheid aan. “Daarin gaan degelijkheid en trefzekerheid voor offensief initiatiefrijk voetbal”, schrijft De Telegraaf. “Uiteindelijk zal de huidige speelwijze zoveel vertrouwen moeten geven dat Oranje van daaruit weer meer volgens de eigen identiteit kan voetballen.”

De Volkskrant kon de nieuwe tactiek van Oranje, meer op de counter spelen, ook wel waarderen. “Al is de tegenstander dan in de experimentele fase in de aanloop naar het WK, het duel bood perspectief voor Oranje. Voord e behoudende speelwijze hoeft Nederland zich met de huidige status niet te schamen”, stelt de Volkskrant.

Buitenlandse media

De buitenlandse kranten schrijven vooral over Cristiano Ronaldo, die gisteren allesbehalve blij over het veld huppelde: “Ronaldo vernietigd”, is de kop van het Italiaanse La Gazzetta dello Sport, dat onder de indruk is van de manier waarop de Nederlandse verdedigers de Portugese superster bedwongen. Het Spaanse AS is vooral te spreken over Barça-doelman Jasper Cillessen:”Hij ranselde alles uit het doel en werd zo de grote man van de overwinning van Oranje.”

Het Duitse Bild schrijf “Hollandse dreun voor Ronaldo” en “Oranje in WK-vorm” en de Engelse BBC zegt: “De winnende serie van Ronaldo eindigt als de Hollanders Portugal afdrogen”.

De Franse sportkrant L’Équipe geeft de krachtsverhoudingen van maandagavond in Genève kort en krachtig weer. “Nederland doet Portugal pijn”, staat in vette letters in de krant.

In België is men ook onder de indruk: “Wat een demonstratie! Bij momenten flitsend Oranje verslaat Europees kampioen Portugal met stevige 0-3-cijfers. Natuurlijk was het maar een oefenwedstrijd en speelde Portugal ook niet helemaal in de sterkst mogelijke formatie. Maar veel sterren verschenen toch gewoon aan de aftrap bij de Europees kampioen, net als de allergrootste vedette Cristiano Ronaldo. Hij viel vooral op met gemekker, een schwalbe en toen na een uur enkele Portugese supporters het veld opkwamen voor een selfie met hem.”

De Portugese media zelf: “Het was een experimenteel Portugees team tegen een eveneens ongebruikelijke Nederlandse ploeg, maar Fernando Santos moet geschrokken zijn van de ergste nederlaag sinds zijn aanstelling als bondscoach. Het enige goede nieuws voor Portugal is dat het team dat straks op het WK in Rusland staat, nauwelijks zal lijken op de ploeg die tegen Oranje zo’n zware nederlaag incasseerde.”