Als het aan de Europese competities ligt komt er geen uitbreiding van het WK 2022 in Qatar. Dat is tegen het zere been van FIFA-voorzitter Gianni Infantino, die dit juist wel opperde: “Als het mogelijk is, waarom niet?”

De vereniging van Europese voetbalcompetities wil hier echter niks van weten. “We zijn al heel flexibel geweest door ervoor te zorgen dat het WK 2022 in de winter gespeeld kan worden. We zijn niet bereid om onze kalender verder aan te passen voor uitbreiding van het WK 2022”, zegt European Leagues-voorzitter Lars-Christer Olsson.

Vanwege de hitte in de Qatarese zomer is het WK verschoven naar november en december. Daardoor moeten de Europese competities flink op de schop. Uitbreiding van het deelnemersveld zou zorgen voor een langer toernooi, met 80 in plaats van 64 wedstrijden.

“We accepteren geen langere duur van het WK”, aldus Olsson. “De spelers hebben tijd nodig om te herstellen. Het kan niet zo zijn dat financiële aspecten bepalen hoe het voetbal wordt georganiseerd.”

Aan het WK van 2026 zullen wel 48 landen mee gaan doen.