Met het duel België – Nederland wordt vanavond de samenkomst van Oranje weer afgesloten. Het oefenduel tegen onze zuiderburen betekent een nieuwe test voor de manschappen van bondscoach Ronald Koeman, die afgelopen zondag met 3-0 van Duitsland wonnen.

Geschiedenis tegen de Belgen

Tegen de Belgen gaat het al meer dan 20 jaar niet zo goed met Oranje. De laatste overwinning dateert uit 1997: toen was bijvoorbeeld Matthijs de Ligt nog niet eens geboren. Daarna speelde Oranje nog enkele keren gelijk en werd ook twee keer verloren.

In totaal kan het Nederlands elftal echter nog altijd buigen op zeer nette cijfers tegen de zuiderburen. In totaal speelden Nederland en België liefst 126 keer tegen elkaar, en daarvan trok Oranje 55 keer aan het langste eind. 41 keer werd er verloren en 30 keer eindigde het duel in een gelijkspel.

Het huidige Belgische elftal

De laatste jaren is het wel duidelijk dat België het een stuk beter doet dan het Nederlands elftal. Dat werd eigenlijk al ingezet in 2014, toen België al de kwartfinale haalde, maar Oranje het nóg ietsje beter deed met de halve finale. Beide landen werden uitgeschakeld door Argentinië.

In 2016 en 2018 miste Oranje daarna zoals bekend de toernooien en groeiden de Belgen uit tot grote kanshebbers. De derde plek op het laatste WK en de 1e plaats op de FIFA-ranking zijn het gevolg van een geweldige generatie, waarvoor een ultieme beloning in Rusland wel uitbleef.

Sterspelers als Lukaku, Hazard en De Bruyne kunnen echter nog wel een paar jaar mee, en dus lijkt België ook de komende twee jaar verzekerd van een plek aan de top van de wereld. Oranje mag daar na afgelopen zaterdag stiekem weer een beetje van dromen.

De keuzes van Koeman

Bondscoach Ronald Koeman moet het in het duel tegen België doen zonder zijn aanvoerder, Virgil van Dijk. Ook Davy Pröpper ontbreekt, waardoor Koeman enkele keuzes heeft moeten maken.

De jonge talenten Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Steven Bergwijn lijken de bondscoach te hebben overtuigd van hun kunsten. Samen met Jasper Cillessen, Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum en Memphis Depay moeten zijn zoals het er nu uitziet de vaste kern van Oranje gaan vormen de komende jaren.

Op de backposities ligt de strijd om een basisplaats nog wel open, al deed nieuweling Denzel Drumfries het prima tegen Duitsland. Op linksback staat momenteel Daley Blind, maar bij zijn club speelt hij nooit meer op die positie. Voorin vechten Ryan Babel en Quincy Promes voor hun plek naast Depay.

Onze vermoedelijke opstelling voor vanavond:
Cillessen; Dumfries, De Vrij, De Ligt en Blind; De Jong, Rosario en Wijnaldum; Bergwijn, Depay en Babel.

Vermoedelijke opstelling België: Mignolet; Alderweireld, Boyata, Kabasele; Chadli, Witsel, Tielemans, Thorgan Hazard; Mertens, Eden Hazard, Lukaku.