Vlag van Nederland

De eerstvolgende interland van het Nederlands Elftal is binnen een maand. Dankzij de Nations League hebben we in 2019 wat meer wedstrijden om van te genieten, maar over het algemeen zijn de lange wachtperiodes tussen interlands geestdodend. Hoe overleef je die lange dagen?

Het makkelijkste antwoord zou natuurlijk zijn: volg de voetbalclubs waar de Helden van Oranje hun wedstrijden afwerken. Kijk hoe Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk knokken voor de Premier League-titel, hoe Memphis Depay het doet in Frankrijk, hoe Hans Hateboer, Stefan de Vrij en Maarten de Roon harten veroveren in Italië en hoe Cillesen en Promes spelen in Spanje.

We zouden kunnen zeggen: volg de titelstrijd in Nederland, waar de toekomst van het Nederlands elftal het tegen elkaar opneemt, van Frenkie de Jong tot Mattijs de Ligt, van Stefan Bergwijn tot Pablo Rosario. Maar wat we willen, is het Nederlands Elftal. En als die niet spelen, willen we alsnog bezig zijn met Oranje. En gelukkig kan dat.

De eerdere succesverhalen van het Nederlands Elftal zijn haast allemaal uitgewerkt in hoogstaande documentaires, waardoor je met een paar klikken weer terug kan naar de hoogtijdagen. Herbeleef de verrassingen van WK 2014 onder Louis van Gaal in de documentaire Oranje op het WK, of op een van de talloze fanvideo’s die je kan vinden op Youtube.

Herbeleef de teleurstelling van de verloren finale tegen Spanje in 2010 in de prachtige film Match 64, of bekijk de uitgebreide terugblik die je nog bij de NOS kunt vinden – en uiteraard de YouTube-video’s. AT5 en Andere Tijden Sport maakten allebei documentaires over het WK van 1978 in Argentinië, terwijl op YouTube nog de terugblik door Henk Spaan uit Studio Spaan te zien is. Het totaalvoetbal van Oranje uit 1974 valt her te beleven bij documentaire.net, bij de VPRO (Oranje 1974), en uiteraard ook bij Andere Tijden Sport en op Youtube.

Maar naast al die verloren finales is er ook nog die andere finale, die we wel wonnen. De EK-finale uit 1988 kan je herbeleven in de prachtdocumentaire De zegetocht van de NPO. Kortom: met documentaires over de oude successen en voetbalavonturen van het Nederlands elftal kan je een hoop avonden waarop Oranje niet speelt vullen. En dan houden we de individuele documentaires, over mannen als Cruijff, van Hanegem en Van Basten, nog buiten beschouwing.

Er zijn ook speelfilms over het Nederlands elftal gemaakt, met als uitschieters Gek van Oranje, een comedy die zich afspeelt tijdens het WK 2010 en mooi weergeeft hoe wij Nederlanders onszelf helemaal kunnen verliezen als Oranje speelt. In Oranje gaat over een talentvolle jongen met een zéér fanatieke voetbalvader en is perfect voor het gezin.

Daarnaast zijn er ook genoeg voetbalspellen om een hoop dagen mee te vullen, zowel alleen als met vrienden of familie. Een voetbaltafel in de tuin – bij voorkeur met oranje poppetjes – staat garant voor een hoop geweldige en fanatieke dagen. Er zijn bordspellen over voetbal en daarnaast heb je online of op een spelcomputer nog een aantal hele goede opties.

Allereerst zijn er de beroemde spellen als FIFA 19 en Pro Evolution Soccer 2019, waarbij je het Nederlands Elftal kan kiezen als team en het op kan nemen tegen andere landen – ook in toernooivorm. Een andere goede optie zijn online gokkasten: er zijn tal van voetbalspellen die je als gokkast kan spelen, bijvoorbeeld met een thema dat is geconcentreerd rondom voetbaltoernooien.
Niet zo van de (computer)spelletjes? Lees één van de bekroonde boeken over het Nederlands elftal! Zo speelden wij¸waarbij de speelwijze en geschiedenis van het Nederlands Elftal aan de hand van 14 wedstrijden worden geanalyseerd, Het waren 18 onvergetelijke minuten, waarbij wat onbekendere oud-spelers van Oranje worden geïnterviewd, of De terugblik: Het Oranje van de eeuw & Honderd jaar Nederlands Elftal zijn toppers die niet in je boekenkast mogen ontbreken.

Er zit weer toekomst in het Nederlands elftal. Volgens kenners komt er een gouden generatie aan, die ons prijzen gaat bezorgen. Een WK of een EK zonder Oranje lijkt niet snel meer te gebeuren. Maar mocht het zo zijn dat er weer lange periodes zonder Oranje aankomen, dan hoef je je in elk geval niet te vervelen. Wie zoekt, zal Oranje vinden!