Vlag van Nederland

We weten dat de Oranje-wedstrijden onder Ronald Koeman garant staan voor drama, hartverzakkingen en – uiteindelijk – vreugdedansjes door de huiskamer. Ook in de zwaarbevochten overwinning op Noord-Ierland was dat het geval. Dit viel ons op bij Nederland — Noord-Ierland.

1. Dit Oranje zorgt voor vreugde en hartverzakkingen

Luuk de Jong maakt 2-1 tegen Noord-Ierland

© Pro Shots

Hoewel de wissels Donyell Malen en Donny van de Beek na rust kwamen, wurmde Noord-Ierland er kort daarna 0–1 in. Memphis gaf Oranje adem met de snelle gelijkmaker, maar een puntje was thuis niet voldoende. Opnieuw had het Nederlands elftal de blessuretijd nodig om het duel te kantelen en dat was veel te laat. Nota bene pinchhitter Luuk de Jong maakte op bizarre wijze 2–1. Heroïsch, maar het zou beter voor ons hart zijn als het de volgende keer wat eerder beslist wordt. In de 30e minuut ofzo.

2. Het Nederlands elftal kwam wéér op achterstand

We mogen dan twee centrale verdedigers van wereldklasse hebben, dat betekent geenszins dat Oranje zijn doel kan schoonhouden. In de 17 Oranje-duels onder leiding van Koeman kwam Nederland 12 keer op achterstand. Ook tegen Noord-Ierland ging het mis. Nederland weet het vrijwel altijd recht te breien, maar dit is écht een essentieel verbeterpunt voor ‘onze jongens’.

3. Donny van de Beek beats Marten de Roon

Van de Beek beats Marten de Roon

© Pro Shots

Kreeg Marten de Roon zijn laatste kans vanavond? Het is te hopen, want de Atalanta-speler heeft geen eigenschappen die de liefhebbers graag op een Oranje-middenveld zien. De statische, ultra-verdedigend ingestelde controleur past ideaal in een Italiaanse ploeg, maar Donny van de Beek heeft de branie, inzet en dynamiek die Nederland tegen het stugge Noord-Ierland nodig had.

4. Er mist creativiteit in dit Nederlands elftal

Met spelers als Virgil, Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Memphis heeft Oranje een team van wereldklasse, dat staat buiten kijf. Toch mist er ‘iets’. Dat ‘iets’ kan het beste geclassificeerd worden als een type Sneijder, of Ziyech. Een nummer 10 die gesloten defensies met snijdende steekpasses openbreekt. Is Ihattaren de missende schakel in dit Nederlands elftal?

Lees meer over: