Vlag van Nederland

Vandaag maakte Ajax-rechtsback Sergiño Dest bekend dat hij voor de Verenigde Staten gaat spelen. De verdediger mocht ook voor Oranje uitkomen, maar kiest dus voor een ander land. In het verleden waren er meer spelers die ook voor Oranje hadden mogen kiezen, maar dit niet deden. Wij zetten er een aantal op een rijtje.

Hakim Ziyech, Marokko

Misschien wel het bekendste voorbeeld is natuurlijk Ajacied Hakim Ziyech. Hij werd destijds door Guus Hiddink nog wel gevraagd voor een oefenstage, maar haakte toen geblesseerd af. In de maanden daarna hoorde hij niks meer van Oranje en koos onder meer daarom voor Marokko. Zijn geweldige spel bij Ajax doen nog weleens wat wenkbrauwen fronsen.

Marco Asensio, Spanje

Nog een vrij recent voorbeeld van een speler die voor Oranje had kunnen spelen: Marco Asensio. Echt sprake is er nooit van geweest, maar toch heeft bondscoach Danny Blind weleens een belletje gedaan naar familie Asensio, voordat hij definitief doorbrak bij Real Madrid en uitgroeide tot Spaans international. Helaas mocht dat belletje niet baten, en ook inspanningen van voormalig Real-speler Ruud van Nistelrooij mochten niet baten. Asensio koost voor Spanje en is daar een vaste kracht in de selectie.

Oguzhan Ozyakup, Turkije

Misschien iets minder bekend, maar de in Zaandam geboren middenvelder Oguzhan Ozyakup had ook voor Oranje kunnen spelen. Hij speelde in de jeugd van AZ, waarna hij naar Arsenal vertrok. Daar brak hij echter niet door en dus vertrok hij naar het Turkse Besiktas. Daar groeide hij uit tot een grote ster en is aanvoerder van Besiktas. Daarnaast is hij één van de grote sterren van het Turkse nationale elftal.

Maxwell, Brazilië

Deze hadden wij zelf ook niet één twee drie bedacht, maar ook voormalig Ajax-speler Maxwell beschikt over een Nederlands paspoort. De Braziliaan heeft in zijn tijd bij Ajax een Nederlands paspoort gekregen om zo zijn kansen op een transfer te vergroten. Om regels te omzeilen van een maximaal aantal niet-EU spelers bij de topclubs vroeg de linksback een Nederlands paspoort aan, omdat hij al lang genoeg in Nederland woonde kreeg hij deze ook. Uiteindelijk debuteerde Maxwell overigens pas op 31-jarige leeftijd voor het nationale team van Brazilië. Als hij voor Oranje had gekozen was dit vast al wel eerder gebeurd.

Lees meer over: