Na lange periode zonder interlandvoetbal is het vanavond eindelijk zover, het Nederlands elftal mag weer aan de bak. In de Johan Cruijff ArenA staat vanavond om 20.45 uur Nederland – Polen op het programma. In deze voorbeschouwing op Nederland – Polen kijken we vooruit op het eerste duel van Dwight Lodeweges als eindverantwoordelijke bij Oranje.

Het duel tussen Nederland en Polen is het eerste duel van Oranje in de nieuwe editie van de Nations League, waarin Oranje het naast Polen opneemt tegen Italië en Bosnië en Herzegovina. Alle uit- en thuisduels worden in de maanden september, oktober en november afgewerkt. Aanstaande maandag staat, eveneens in Amsterdam, Nederland – Italië op het programma.

Tegenstander Polen

Nederland en Polen speelde vijftien keer eerder tegen elkaar. De laatste keer was tijdens een vriendschappelijke interland in aanloop naar EK 2016, dat duel eindigde in 1-2 overwinning voor Oranje.

Van de vijftien interlands wist Oranje er 6 te winnen, werd er zes keer gelijkgespeeld en won Polen driemaal. De laatste nederlaag dateert echter uit 1979.

De laatste jaren gaat het goed met Polen. Aan de hand van aanvoerder en topspits Robert Lewandowski is de ploeg uitgegroeid tot een van de betere ploegen van Europa en zeker een team om rekening mee te houden. Een gelukje voor Oranje, Lewandowski is er vanavond niet bij, hij heeft rust nadat hij de Champions League won met zijn club Bayern München.

De meeste selectiespelers van Polen zijn niet heel bekend, maar een slechte ploeg is het zeker niet. We kennen allemaal spits Arek Milik nog wel en ook doelman Szczesny is een bekende naam uit het Europese voetbal.

Behalve Lewandowski wordt ook verdediger Arkadiusz Reca van Atalanta gemist vanavond. Dat betekent dat bondscoach Brzeczek toch een beetje moet improviseren vanavond.

De opstelling van Oranje

Improviseren moet de Nederlandse interim bondscoach Dwight Lodeweges ook. Met name achterin mist de vervanger van Ronald Koeman de nodige namen. Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij en Daley Blind worden gemist vanwege blessureleed. Denzel Dumfries is afwezig omdat hij gisteren vader werd.

Op het middenveld en in de aanval kan Lodeweges wel over zijn beste spelers beschikken, dus daar zullen weinig verrassingen te vinden zijn.

De vermoedelijke opstelling van Oranje tegen Polen is als volgt:

Cillessen; Hateboer, Veltman, Van Dijk en Aké; F. De Jong, Wijnaldum en de Roon; Bergwijn, Depay en Promes.

De Nations League

Het duel met Polen is voor Oranje het eerste duel in de tweede editie van de Nations League. In de komende drie maanden volgen nog vijf duels tegen, behalve Polen, Italië en Bosnië en Herzegovina.

De groepswinnaar mag uiteindelijk naar de Final Four, die volgend jaar in september of oktober gespeeld zullen worden. De winnaar van de poule zal daarnaast tevens in een groep met vijf teams geplaatst worden bij de WK-kwalificatie, waarvan alleen de winnaar zich rechtstreeks voor het WK plaatst.