Vanavond wordt om 20.45 uur afgetrapt voor het Nations League duel Polen – Nederland. De wedstrijd wordt gespeeld in het Stadion Śląski in Chorzów. De wedstrijd staan onder leiding van de Israëlische scheidsrechter Orel Grinfeeld.

Polen en Nederland maken allebei nog een kans om zich te plaatsen voor de Final Four van deze editie van de Nations League. Beide landen zijn dan wel afhankelijk van Italië, dat niet mag winnen in en tegen Bosnië en Herzegovina.

Pos. Land GW W G V DV DT DS Ptn
1 Italië 5 2 3 0 5 2 +3 9
2 Nederland 5 2 2 1 5 3 +2 8
3 Polen 5 2 1 2 5 4 +1 7
4 Bosnië en Herzegovina 5 0 2 3 3 9 -6 2

Voor Nederland is een gelijkspel tussen Italië en Bosnië voldoende als het zelf wint. Voor Polen volstaat bij winst alleen een nederlaag van Italië, omdat het onderling resultaat van de Italianen beter is.

Polen – Nederland in het verleden

Nederland en Polen speelde zestien keer eerder tegen elkaar. In september werd het in de Johan Cruijff ArenA 1-0 voor Oranje door een doelpunt van Steven Bergwijn, die vandaag helaas afwezig is.

De laatste keer daarvoor was in aanloop naar het EK 2016, toen de landen -een vriendschappelijke interland speelde. Oranje ontbrak overigens op dat toernooi, waar Polen wel speelde.

Van de vijftien wedstrijden tegen Polen wist Oranje er 6 te winnen, werd er zes keer gelijkgespeeld en won Polen drie keer. De laatste nederlaag van Oranje tegen Polen was in 1979.

De selectie van Polen

Het Poolse voetbal draait al jaren om één van de beste spitsen van de wereld, Robert Lewandowski. Hij vormde vaak een sterk aanvalsduo met oud- Ajacied Arek Milik. In september ontbrak Lewandowski omdat hij rust kreeg na een vol programma met zijn club Bayern München.

Toch is ook de rest van het Poolse team niet te onderschatten. De namen op het middenveld en achterin zijn misschien minder bekend, maar er staat wel een stevige basis die al jarenlang prima presteert. Ook op het komende EK zal Polen weer gewoon aanwezig zijn. De Polen werden afgetekend eerste in de poule.

Polen staat op dit moment 18e op de FIFA-ranking, slechts drie plaatsen onder Nederland. Dat betekent dat Polen tijdens de loting voor de WK-kwalificatie van de volgende maand wel in pot twee zal zitten, terwijl Oranje in pot 1 zit. Het kan dus zomaar dat beide landen elkaar opnieuw treffen.

Op het EK 2016 verloor Polen in de kwartfinale van de latere winnaar Portugal. Tijdens WK 2018 werden de Polen al in de groepsfase uitgeschakeld in een poule met Japan, Colombia en Senegal.

De selectie van Nederland

Over de selectie van Oranje hebben we de laatste weken al veel geschreven. De afwezigheid van aanvoerder van Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt weegt het zwaarst door, waardoor Oranje verdedigend vrij kwetsbaar oogt.

Verder mist Frank de Boer Marten de Roon, Steven Bergwijn, Tonny Vilhena, Teun Koopmeiners en Ryan Babel. Vilhena en Babel hadden een positieve Corona test, de overige spelers zijn geblesseerd.

Met Sven Botman en Ryan Gravenberch zitten er twee nieuwe jongens bij de selectie van Oranje. Zij zouden tegen Polen kunnen debuteren, net als Mohamed Ihattaren. Dat gebeurde nog niet tijdens de afgelopen interlands tegen Spanje en Bosnië.

De opstelling van Oranje

De Boer zal vanavond enkele andere namen het veld insturen ten opzichte van het duel met Bosnië en Herzegovina. Zeker is dat Tim Krul keept, maar verder zijn er nog wel de nodige vraagtekens.

We verwachten dat in elk geval Owen Wijndal, Daley Blind en Luuk de Jong aan de kant gehouden zullen worden. Zij speelden namelijk in beide wedstrijden bijna 90 minuten afgelopen week.

De opstelling voor Polen – Nederland:

Krul; Hateboer, De Vrij, Blind en Van Aanholt; F. de Jong, Klaassen en Wijnaldum; Stengs, Malen en Depay.

De wedstrijd Polen – Nederland wordt vanavond vanaf 20.20 uur uitgezonden op televisie op NPO 3.