Cryptocurrency en blockchaintechnologie zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Bedrijven die over de hele wereld zitten, experimenteren met de mogelijkheden van deze technologieën, zo ook in de voetbalwereld. De meerderheid van de clubs uit de Eredivisie heeft al een cryptosponsor en zijn aan het innoveren met crypto. Ook Ons Oranje heeft een cryptosponsor om de digitale innovatie te onderzoeken voor de voetbalwereld. In deze blog bekijken we wat het betekent voor het Nederlandse voetbal dat de KNVB deze samenwerking is aangegaan.

Wat doet een cryptosponsor?

Sponsoren in het voetbal bieden vaak maar één ding, namelijk een hoop geld. De meeste cryptosponsoren bieden daarentegen meer dan alleen geld aan voetbalclubs. Fortuna Sittard heeft bijvoorbeeld een eigen Fan Token gelanceerd. Dit zijn digitale middelen die bijvoorbeeld stemrecht vertegenwoordigen van de club of waarmee je onlineproducten kunt bestellen van de club. Daarnaast brengen deze sponsordeals innovatie. PSV is bijvoorbeeld een samenwerking aangegaan met Anycoindirect.eu en kreeg als eerste club in de EU het sponsorbedrag uitbetaald in crypto. De technologie ontwikkelt dus snel en zo proberen de Nederlandse voetbalclubs mee te gaan in deze ontwikkelingen.

Gevolgen voor het Nederlandse voetbal

De vraag die veel mensen zich stellen, is wat de gevolgen zijn van deze ontwikkelingen voor het Nederlandse voetbal. Aangezien de KNVB zelf een cryptosponsor heeft, kunnen we verwachten dat crypto op de lange termijn steeds belangrijker gaat worden voor het Nederlandse voetbal. De manieren waarop clubs de valuta inzetten is origineel en kan zich nog verder ontwikkelen de aankomende jaren. Crypto is dus hier om te blijven in de voetbalwereld.

Uitdagingen van crypto in voetbal

Cryptocurrencies hebben enkele uitdagingen in de voetbalwereld. Een van de grootste uitdagingen is de schommeling van de markt. De waarde van crypto, zoals Bitcoin en Ethereum, kan erg variëren. Dit betekent dat de waarde van een transfer of salaris in slechts enkele dagen drastisch kan veranderen. Daarnaast is er een probleem met de regelgeving van verschillende landen. Landen hebben namelijk allemaal verschillende regels en wetten als het gaat over crypto, wat veel uitdagingen met zich meebrengt.

NFT’s in het voetbal

Door de technologische ontwikkelingen binnen crypto en voetbal, is het mogelijk geworden om een NFT-voetbalgame te maken. Hierbij kun je digitale kaarten van voetballers verzamelen, verhandelen en gebruiken in fantasy football games. Je kunt het opnemen tegen andere voetbalfans en proberen zoveel mogelijk wedstrijden te winnen. Dit is erg leuk om met je vrienden of familie te doen.