Rinus Michels werd op 9 februari 1928, vandaag 96 jaar geleden, geboren en groeide uit tot een van de grootste Nederlandse trainers aller tijden. De oefenmeester was verdeeld over vier periodes bondscoach van Oranje met als absolute hoogtepunt de EK-winst in 1988. Op 3 maart 2005, bijna negentien jaar geleden, overleed hij door complicaties na zijn hartoperatie. Michels werd 77 jaar oud.

Wereldwijd is Michels vooral bekend om zijn prestaties als coach, maar tussen 1945 en 1958 kwam De Generaal, zoals hij ook wel werd genoemd, als speler uit voor Ajax. Verdeeld over dertien seizoenen kwam Michels als aanvaller 264 wedstrijden in actie. Hierin was hij goed voor 122 doelpunten en schopte hij het zelfs tot vijf interlands voor Oranje. Door herniaklachten moest Michels zijn actieve carrière als voetballer op dertigjarige leeftijd beëindigen.

Rinus Michels als coach van Ajax en Barcelona

Michels zette tijdens zijn actieve loopbaan als speler al zijn eerste stappen in het trainersvak bij amateurvereniging Asser Boys in het seizoen 1953/54. Twee jaar nadat hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen had gehangen, ging hij wederom aan de slag als trainer. Ditmaal bij JOS/Watergraafsmeer. Hier was hij vier seizoenen hoofdtrainer, waarna hij in het seizoen 1964/65 nog aan het roer stond bij AFC.

In 1965 werd hij, als opvolger van Vic Buckingham, door Ajax aangesteld als trainer en hier kende hij een uitermate succesvolle start. Michels won met de Amsterdammers vier maal de landstitel (1966, 1967, 1968 en 1970), drie keer de KNVB Beker (1967, 1970 en 1971) en een keer de voorloper van de Champions League, de Europa Cup I in 1971. Twee jaar voor het behalen van die Europese hoofdprijs bereikte Michels met Ajax ook al een keer de finale, maar deze werd verloren tegen AC Milan.

Na een dienstverband van zes seizoenen verruilde Michels Ajax voor Barcelona, waar hij tussen 1971 en 1975 de leiding had en enkele jaren na zijn komst ook Johan Cruijff naar de club haalde. In 1974 won hij de landstitel met de Spaanse topclub. Michels besloot in 1975 om weer terug te keren naar Ajax, maar na slechts een seizoen kwam hij terug bij Barcelona waar hij tot 1978 voor de tweede keer trainer was.

Lees ook: Dit bijeengeraapte zooitje schreef historie voor Oranje

Michels trainde vervolgens nog tussen 1978 en 1980 in de Verenigde Staten de Los Angeles Aztecs, waarna hij vervolgens in dienst trad bij het Duitse 1.FC Köln. Hier was hij drie seizoenen hoofdtrainer. In het seizoen 1988/89 was Michels nog als trainer actief bij Bayer Leverkusen en dit was direct ook zijn laatste klus in dienst van een club.

Rinus Michels als bondscoach van Oranje

Michels werd in 1974 voor het eerst bondscoach van Oranje en gooide direct hoge ogen tijdens het WK dat jaar. In het toenmalige West-Duitsland maakte de wereld kennis met het ‘totaalvoetbal’ en reikte het Nederlands elftal, met onder meer Cruijff, Johan Neeskens en Willem van Hanegem in de gelederen, tot de finale. Deze ging verloren tegen het gastland (2-1), maar Oranje had zichzelf op de kaart gezet.

Tien jaar na de verloren WK-finale, keerde Michels terug als bondscoach van Oranje. Hoewel Nederland er niet in slaagde om zich te kwalificeren voor het WK 1986 bleef het vertrouwen in de Amsterdamse coach groot. Het bleek een schot in de roos, want twee jaar na het misgelopen WK was Oranje erbij op het EK 1988. Hier schreef Michels samen met spelers als Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Ronald Koeman geschiedenis.

Rinus Michels, bondscoach Oranje, EK 1988
Rinus Michels, bondscoach Oranje, EK 1988

Hoewel het toernooi stroef van start ging met een verliespartij tegen de Sovjet-Unie (0-1), herpakte Oranje zich tegen Engeland (1-3 winst) en Ierland (1-0 winst). In de halve finale, die meteen volgde na de groepsfase, stond Nederland tegenover West-Duitsland. Het beladen duel werd met 1-2 gewonnen, waardoor vier dagen later de finale op het programma stond. Oranje revancheerde zich op de Sovjet-Unie door met 2-0 te winnen en zodoende bezorgde Michels als bondscoach Nederland zijn eerste (en tot nu toe enige) trofee in de historie van Oranje.