Dit bijeengeraapte zooitje schreef historie voor Oranje

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
06 feb. 2024, 14:42
06 feb. 2024, 14:47
© IMAGO

Op 6 februari 1894, vandaag exact 130 jaar geleden, werd in Rotterdam de basis gelegd voor het Nederlands elftal zoals wij deze nu kennen. Een team dat was samengesteld door de Nederlandschen Voetbal -en Athletischen Bond (NV&AB), de voorganger van de KNVB, speelde toen voor het eerst een wedstrijd als Nederlands vertegenwoordigend elftal tegen de Engelse voetbalclub Felixtowe.

Aan het eind van de negentiende eeuw stond voetbal nog in zijn kinderschoenen in Nederland. De NV&AB telde omstreeks 1893 nog geen zeshonderd leden, maar nadat Sparta Rotterdam als eerste Nederlandse club een internationale wedstrijd had gespeeld, smaakte dat naar meer. De oudste BVO van Nederland speelde tegen het Engelse Harwich & Parkeston Football Club en een jaar later kwam Felixtowe naar Rotterdam.

De eerste interland van het Nederlands elftal

In februari 1894 reisde Felixtowe, afkomstig uit de gelijknamige Engelse havenstad, af naar Rotterdam om op het toenmalige terrein van Sparta aan te treden tegen het speciaal samengestelde bondselftal van de NV&AB. Een kaartje om de wedstrijd bij te wonen kostte slechts ‘een kwartje’.

Het selectieproces voor dit vertegenwoordigende elftal was niet zoals we deze nu kennen. “Men dient rekening te houden met het feit dat het bondselftal voor het grootste deel bestond uit voor elkaar vreemde krachten, waarin de noodzakelijke eenheid grotendeels ontbreken moest”, schreef Het Rotterdamsch Dagblad destijds in het verslag van de wedstrijd. De eenheid was zelfs zo ver te zoeken dat er niet eens een gezamenlijk shirt was. Iedere speler kwam uit de kleedkamer in zijn eigen clubtenue.

Lees ook: De 5 beste Nederlandse voetballers aller tijden

‘Nederland’ wist het duel met de Engelsen uit Felixtowe niet te winnen. De allereerste wedstrijd ooit ging met 0-1 verloren, maar de basis voor de toekomst was gelegd. “De verzekering werd gegeven dat de Hollanders binnenkort revanche zouden nemen”, schreef het Nieuwsblad. “En daarover was men het eens: dan zouden de Engelschen verliezen.”

Na dit eerste duel werden er nog meer gelegenheidswedstrijden georganiseerd, waarbij de voetbalbond een dergelijk vertegenwoordigend elftal bestaand uit de beste spelers van de toenmalige clubs. Uit foto’s blijkt dat deze spelers de wedstrijden tot december 1900 nog afwerkten in hun eigen clubtenues. Op 30 december 1900, toen er werd gevoetbald tegen Berliner FC Preusen, werd er voor het eerst met een nationaal tenue gevoetbald.

Foto via het Nationaal Archief