De Nederlandse politici moeten het EK in Oekraïne gewoon bijwonen. Dat vindt Michael van Praag, voorzitter van de KNVB.

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal gaf begin deze maand aan dat het kabinet de wedstrijden in Oekraïne boycot zolang er niet beter wordt omgegaan met de gevangen ex-premier Joelia Timosjenko. Ook de Tweede Kamer sloot zich bij die keuze aan. Timosjenko zit nota bene gevangen in Charkov, de plaats waar Oranje zijn groepswedstrijden van het EK afwerkt.

Volgens Van Praag moeten de politici juist wèl gaan, al is het maar om de overheid van Oekraïne recht in hun gezicht te zeggen wat ze er van vinden. “Waarom heb ik niets over de schending van mensenrechten gehoord toen we naar China gingen met de Olympische spelen? Of bij het WK in Korea en Japan in 2002?” aldus Van Praag. “Qatar komt straks. Rusland. Waar wil je dan nog wel naar toe? Mensen hadden moeten protesteren toen Oekraïne werd gekozen als speelland. Maar niet nu, zo vlak voor het eindtoernooi, nadat we ons al geplaatst hebben. Dat vind ik inconsequent.”

Ook buitenlandse politici hebben besloten het EK niet bij te wonen zolang er in het land mensenrechten worden geschonden. Zo zullen EU-voorzitter José Manuel Barroso, de Duitse president Joachim Gauck en premier Angela Merkel niet aanwezig zijn op het toernooi.