De kogel is door de kerk; de FIFA heeft bevestigd dat op het WK 2014 in Brazilië gebruik gemaakt zal worden van doellijntechnologie. Met behulp van dat systeem kan men zien of een bal de doellijn wel of niet gepasseerd heeft.

De wereldvoetbalbond is tevreden over een test die afgelopen december werd uitgevoerd tijdens het WK voor clubteams. Ook tijdens de Confederations Cup van komende zomer zal al gebruik worden gemaakt van de doellijntechnologie.

De discussie over het wel of niet inzetten van de technologie bestaat al jaren. Sepp Blatter, voorzitter van de FIFA, was lange tijd geen voorstander van het gebruik van extra hulpmiddelen voor scheidsrechters, zoals camerabeelden. Dat veranderde toen op het laatste WK in Zuid-Afrika een zuiver doelpunt van Engelsman Frank Lampard niet werd toegekend.

Sindsdien zet de voorzitter van de wereldvoetbalbond zich in voor een ‘accuraat en betaalbaar’ systeem. Elke competitie ter wereld moet volgens hem vrij zijn om het te gebruiken. De baas van de Europese bond UEFA, Michel Platini, is tegen de vernieuwing. “Het kost vijftig miljoen euro om doellijntechnologie de komende vijf jaar te introduceren in de nationale en Europese competities”, meldde hij in december. “Dan geef ik liever vijftig miljoen euro uit aan de ontwikkeling van het voetbal vanaf de basis.”

Platini geldt als een belangrijke kandidaat om FIFA-preses Blatter op te volgen.