De Oranje Leeuwinnen verloren eind mei kansloos de Nations League-wedstrijd tegen Duitsland (4-0). Ook in het afsluitende groepsduel met Schotland (1-1) en de vriendschappelijke interland tegen Finland (2-1) werd geen indruk gemaakt. De Telegraaf luidt de noodklok en geeft zes redenen voor 'de neergang van het ooit zo gevreesde Oranje'.
Steven Kooijman van De Telegraaf zag dat de Oranje Leeuwinnen vooral tegen Duitsland 'letterlijk en figuurlijk' aan alle kanten voorbij werden gelopen. Volgens de journalist oogde de ploeg aanzienlijk minder fris en fit dan de tegenstanders. Hij merkt een achteruitgang in fitheid. "Het moderne topvoetbal draait steeds meer om kracht en inhoud. Als de Leeuwinnen het gat met de wereldtop niet groter willen maken dan het al is, dan moet de fitheid aanzienlijk worden opgeschroefd."
Zes 'problemen' bij Oranje Leeuwinnen
Nederland werd tegen Duitsland in de omschakeling 'geslacht'. "Duitsland zette op de juiste momenten druk, het liefst zo diep mogelijk, en profiteerde met snelle en krachtige tegenstoten. Steeds meer landen kennen de achilleshiel van het Nederlands elftal, dat bij afwezigheid van spits Lineth Beerensteyn (ook Vivianne Miedema en Daphne van Domselaar ontbraken) pure snelheid ontbeerde om zélf reactievoetbal te kunnen spelen." Kooijman spreekt dan ook van 'aanpassingsproblemen aan spelevaluatie'.
Lees ook: Vivianne Miedema en Beth Mead blikken vooruit op EK-ontmoeting: 'Onvermijdelijk'
Na afloop stelde Jonker dat Nederland de beoogde tactiek niet goed had uitgevoerd. Kooijman vraagt zich af of zijn woorden wellicht niet meer aankomen bij de speelsters. Na het EK neemt de bondscoach namelijk (gedwongen) afscheid van de Oranje Leeuwinnen. "Een hoofdtrainer die de wacht wordt aangezet, wil nog wel eens een stuk aan autoriteit inleveren", zo schrijft hij. Bovendien vertrekken de assistenten van Nederland ná het EK naar het Engeland van Sarina Wiegman, nota bene de groepsgenoot in Zwitserland. "Probeer dan nog maar met zijn allen een hechte eenheid te vormen."
Lees ook: Sarina Wiegman waarschuwt Andries Jonker voor EK: 'Je kunt het schudden!'
Ook is het niveauverschil in het vrouwenvoetbal zeer groot, weet Kooijman. En dat verschil wordt volgens hem alleen maar groter. "Waar er in het buitenland serieus wordt geïnvesteerd in het vrouwenvoetbal en alle speelsters als fullprof hun sport bedrijven én daarvan kunnen leven, is schraalhans keukenmeester in het land van de vice-wereldkampioen van 2019. De KNVB laat het gebeuren, terwijl het in de jeugdrangen bulkt van het talent." Veel Oranjespeelsters zijn actief in het buitenland, maar zeker niet iedereen heeft een basisplek bij hun (top)clubs. Daar komt bij dat Nederland een 'topploegsyndroom' heeft volgens de journalist. Sinds het EK-duel met Zweden (1-1) op 9 juli 2022 werd slechts één van de laatste tien topduels gewonnen. "Oranje is op het EK ingedeeld met twee landen uit de top twaalf: Engeland en Frankrijk."
Lees ook: Zelfs na oefenzege zijn er grote zorgen om Oranje Leeuwinnen: 'Gaat niet lukken'
Tot slot heeft worden verschillende sterkhouders van Oranje steeds ouder én keerde Shanice van de Sanden na een lange afwezigheid terug bij de selectie. Zij is momenteel de eerste reserve. "Oranje begint langzamerhand op een bonte verzameling van dertigers dan wel bijna dertigers te lijken", stelt Kooijman. Sherida Spitse (35), Renate Jansen (34), Merel van Dongen (32), Dominique Janssen (30), Jackie Groenen (30), Daniëlle van de Donk (33), Jill Roord (28), Beerensteyn (28), Ilse van der Zanden (29) zijn daar de beste voorbeelden van. "Wie niet doorselecteert maar alles bij het oude laat, legt de verantwoordelijkheid niet bij de speelsters neer die in de kracht van hun leven zitten, maar bij de meest ervaren speelsters. Dat is heel veel ploegen fataal geworden", besluit de journalist.
Reacties
Volgens mij heeft deze meneer daar wel gelijk in. Het is misschien nou ook wat overdreven om te zeggen dat Nederland van het talent bulkt, maar je zit nou in een toestand van teveel teren op wat je hebt. De glorie van 2017 is echt wel voorbij: je zit nu verdorie acht jaar later!
Ik weet niet of je al kunt zeggen dat het bij de mannen al gelukt is, maar die lijken toch heel voorzichtig de weg naar boven gevonden te hebben.
En inderdaad - waar ik ook al ik-weet-niet-hoelang op zit te hameren: in Nederland wordt het vrouwenvoetbal niet echt serieus genomen. Kijk eens naar landen als Engeland, Frankrijk en Spanje. Wembley, Anfield, Emirates Stadium, Stade de France, Camp Nou... En hier? Klinkende namen als: Varkensoord, De Toekomst; af en toe De Grolsch Veste of Het Kasteel - maar het blijft aanmodderen zo.
Jonker was en is geen goeie trainer. Maar om hem nou direct al de wacht aan te kondigen deed hem, noch de spelers goed: het lijkt wel of de interactie en - erger nog - de vonk weg is. Nèt als bij Bakker heeft de KNVB hiermee het Nederlands (vrouwen)voetbal geen goed gedaan.
Dus redenen genoeg inderdaad om niet direct van het hoogst haalbare uit te gaan. Hopelijk doen jonkies als Kaptein en Brugts mee - dan kan er misschien nog íets gered worden.
We gaan het zien. Tegen Wales (eerste groepswedstrijd) moet het lukken en hopelijk is dat dan een opsteker.
Je moet ingelogd zijn om te reageren.