Een nieuwe coach en andere tactiek: de kansen van het Nederlands elftal op het WK

Max Max
01 jul. 2023, 12:49
18 aug. 2023, 12:51
© IMAGO

Het Nederlands elftal behoorde een aantal jaar geleden tot de wereldtop. De WK-finale werd gehaald en het EK werd gewonnen. Maar toen vertrok coach Sarina Wiegman en begon het verval. Inmiddels is er weer sprake van enige stabiliteit en een stijgende lijn onder Andries Jonker. Hij probeert met een nieuwe strategie hoge ogen te gooien op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland.

Een groep van bekende en nieuwe spelers en een ander tactisch plan

Wie naar de selectie van het Nederlands elftal kijkt ziet veel bekende namen. De kern van het team onder Wiegman is nog grotendeels intact. Maar er zijn ook genoeg nieuwe talenten aan de groep toegevoegd. Van de nog maar 17-jarige Wieke Kaptein wordt verwacht dat ze de volgende wereldster wordt. Verder was er veel enthousiasme toen Damaris Egurrola koos voor een carrière als Nederlands international. Spelers als Victoria Pelova, Esmee Brugts, Kerstin Casparij en keeper Daphne van Domselaar laten zien dat ze veel potentie hebben. Bovendien kiest Andries Jonker voor een compleet andere tactiek. Die zou zomaar eens goed kunnen passen bij de huidige spelersgroep. Bovendien weet hij het systeem met 3 centrale verdedigers en wingbacks kleur te geven.

De spelers die het team moeten dragen

Het ontbreken van Vivianne Miedema is een groot gemis voor het team. Momenteel staan Lieke Martens en Lineth Beerensteyn samen in de aanval. Eerstgenoemde was lange tijd de grote ster. Maar door een aantal tegenvallende prestaties op de afgelopen grote toernooien zijn de ogen nu ook op andere spelers gericht. Jill Roord is waarschijnlijk de meest opvallende. Ze was altijd een talentvolle speler die opvalt met haar tweebenigheid en energie. Zij staat in de nieuwe tactiek opgesteld achter de twee aanvallers en moet zorgen voor de creatieve impulsen. Dat doet ze samen met oudgediende Daniëlle van de Donk. Van achteruit strooit Sherida Spitse met passes en houden Stefanie van de Gragt en Dominique Janssen de linies gesloten. De ogenschijnlijk onvermoeibare Jackie Groenen is overal te vinden en zorgt waar ze komt voor balans en controle.

Zelf een idee over de kansen van Nederland of de andere teams? Laat je kennis dan gelden met een voorspelling WK Vrouwen voetbal!

Behoort Nederland tot de favorieten in Australië en Nieuw-Zeeland?

Het niveau van het Nederlandse vrouwenteam is zonder twijfel omhooggegaan sinds de komst van Andries Jonker. Dat was overigens ook wel nodig na een zeer matige periode onder Mark Parsons, die geen klik had met het team en er een puinhoop van maakte. Er zijn teams op het WK met meer kwaliteit binnen de gelederen. Maar een goed georganiseerd Nederlands elftal is moeilijk te verslaan. Met een beetje geluk kunnen ze van iedereen winnen. De tweede groepswedstrijd tegen de Verenigde Staten van Amerika is een mooie graadmeter. Tegen Portugal was er namelijk sprake van te weinig weerstand om te spreken van een echte test. Hoewel Nederland wel liet zien weinig kansen weg te geven en zelf mogelijkheden creëerde om de voorsprong verder uit te bouwen. Samenvattend behoort Nederland niet tot de echte favorieten, maar is het wel een outsider voor de winst.