Déze 23 Leeuwinnen moeten zorgen voor ticket naar OS

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
13 feb. 2024, 18:46
© IMAGO

Bondscoach Andries Jonker heeft dinsdag zijn selectie bekendgemaakt voor de komende duels van de Oranje Leeuwinnen in de Nations League, waarbij ook een olympisch ticket bemachtigd moet worden. Nederland speelt op 23 februari de halve finale tegen Spanje in het La Cartuja-stadion in Sevilla. Als Nederland Spanje verslaat, wacht vijf dagen later in Heerenveen de finale en is de ploeg van Jonker geplaatst voor de Olympische Spelen.

Lize Kop keert voor het eerst sinds het WK terug bij de selectie van de Oranjevrouwen. Jonker nam de keeper van Leicester City op in zijn 23-koppige selectie. Kop, normaal gesproken reservekeeper achter Daphne van Domselaar, miste eind vorig jaar een aantal interlands omdat ze niet fit was. Een andere keeper, Barbara Lorsheijd, zit in tegenstelling tot de vorige interlandperiode niet in de selectie en Jill Roord ontbreekt, zoals bekend, door een zware knieblessure. Verder is de selectie onveranderd.

Oranjevrouwen maken jacht op ticket voor Spelen

Jonker heeft liefst zeven aanvallers opgeroepen voor de jacht naar een ticket voor de Olympische Spelen in Parijs. De bondscoach riep in december voor de interland tegen België (4-0) ook zeven aanvallers op, maar dat was toen omdat Nederland veel moest scoren om kans te blijven houden op een olympisch ticket.

De winnaar van de wedstrijd tussen Nederland en Spanje plaatst zich voor de Olympische Spelen in Frankrijk. Bij een nederlaag in Sevilla kan Oranje zich via de troostfinale alleen nog plaatsen voor de Spelen als Frankrijk in de andere halve finale van Duitsland wint. Omdat Frankrijk als gastland al zeker van de Spelen is, gaat het olympisch ticket bij een Franse finaleplaats naar de winnaar van de troostfinale.

Mocht ook Frankrijk verliezen, dan zijn de olympische kansen van Oranje verkeken. Nederland werkt de finale of troostfinale sowieso in eigen land af, in Heerenveen. Ook als Nederland uitgeschakeld is in de race om een olympisch ticket, wordt de troostfinale gewoon gespeeld.

De selectie van de Oranje Leeuwinnen:

Doel: Daphne van Domselaar (Aston Villa), Lize Kop (Leicester City), Jacintha Weimar (Feyenoord)

Verdediging: Esmee Brugts (FC Barcelona), Kerstin Casparij (Manchester City), Caitlin Dijkstra (FC Twente), Merel van Dongen (Monterrey), Dominique Janssen (VfL Wolfsburg), Victoria Pelova (Arsenal), Sherida Spitse (Ajax), Lynn Wilms (VfL Wolfsburg)

Middenveld: Jill Baijings (Bayern München), Daniëlle van de Donk (Olympique Lyon), Damaris Egurrola (Olympique Lyon), Jackie Groenen (Paris Saint-Germain), Wieke Kaptein (FC Twente)

Aanval: Lineth Beerensteyn (Juventus), Renate Jansen (FC Twente), Romée Leuchter (Ajax), Lieke Martens (Paris Saint-Germain), Vivianne Miedema (Arsenal), Shanice van de Sanden (Liverpool) en Katja Snoeijs (Everton).

Lees meer over:

Nederland