Oranje Leeuwinnen pakken eerste plek en zwaaien Martens uit

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
31 mei 2024, 23:07
© IMAGO

De Oranje Leeuwinnen hebben vrijdagavond de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland met 1-0 gewonnen. Lineth Beerensteyn maakte na ruim een uur spelen het doelpunt. Het duel op Spangen stond ook in het teken van het afscheid van Lieke Martens van het thuispubliek. De aanvalster, 31 jaar, kondigde in juni aan te stoppen als international.

Bondscoach Andries Jonker zette FC Twente-keeper Daniëlle de Jong tussen de palen tegen Finland. De 21-jarige De Jong, die haar interlanddebuut maakte, verving de nog niet voldoende herstelde Daphne van Domselaar. De Oranjevrouwen wilden Martens in haar laatste thuisinterland een droomafscheid bezorgen, na een fraaie interlandcarrière van dertien jaar.

Martens wint in laatste thuisinterland met Oranje Leeuwinnen

Dat gedroomde afscheid kwam er niet helemaal, ook al won Oranje wel, kreeg Martens in de blessuretijd een indrukwekkende publiekswissel en na afloop een erehaag. Vlak voor de 1-0 had Martens met een voor haar kenmerkende krulschot de lat geraakt. Niet veel later kreeg Beerensteyn na een corner de afvallende bal voor haar voeten en schoot de bevrijdende 1-0 binnen. Esmee Brugts trof in de slotfase nog de lat.

Lees ook: Depay verwacht verrassing van Oranje op EK

Door de zege bezet Oranje met zes punten uit vier duels de koppositie in de groep. Eerder op vrijdag speelden groepsgenoten Noorwegen en Italië gelijk (0-0). Die landen hebben nu vier punten, Finland drie. De eerste twee in de groep plaatsen zich rechtstreeks voor het EK van volgend jaar.

Dinsdag speelt Nederland weer tegen Finland, maar dan in Tampere. Dat wordt de laatste interland van Martens, die wel voor haar club Paris Saint-Germain actief blijft.