Gedrag Oranjefans stoort Driessen, Verweij en Perez: ‘Schandalig’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
22 jun. 2024, 09:11
23 jun. 2024, 10:31
Oranjefans tijdens Nederland - Frankrijk
© IMAGO - Oranjefans tijdens Nederland - Frankrijk

Valentijn Driessen, Mike Verweij en Kenneth Perez hebben geen goed woord over voor het gedrag van een deel van de Nederlandse supporters tijdens de wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk (0-0) op het EK in Duitsland. Toen Antoine Griezmann in de eerste helft een hoekschop wilde nemen, kreeg hij bier in plastic bekertjes naar zich toegegooid.

In de tweede helft van de wedstrijd in de Red Bull Arena in Leipzig werd er nog massaler bier het veld op gegooid toen arbiter Anthony Taylor het doelpunt van Xavi Simons afkeurde. De stadionspeaker riep de fans op om niets meer te gooien. “Randzaak van de dag: biergooiers”, haalde Perez aan in het programma EK Praat op ESPN. “Wij als Nederlanders zijn daar blijkbaar de uitvinders van. De eerste wedstrijd tegen Polen was zo leuk met het Oranje-publiek, de mars en de sfeer, maar dit overschaduwt het.”

Artikel gaat verder onder video

Oranjefans gooien met bier tijdens Nederland - Frankrijk

“Het stelt niet zoveel voor, het is geen bom of zo, maar het is zó plat”, aldus Perez. “Nederland wordt al gezien als een plat volk. Het buitenland ziet Nederlanders niet als het meest classy volk.” Ook presentator Vincent Schildkamp vindt biergooien ‘bloed- en bloedirritant’. “Het overschaduwt het toch wel een klein beetje, zo’n ongelooflijke vrolijke stemming die er twee keer is geweest.”

Lees ook: Depay is na Nederland - Frankrijk opvallend mild over eigen prestatie

Verweij en Driessen waren beiden eveneens niet te spreken over deze actie. “Weet je wat nu het lullige is? De sfeer in Leipzig was fantastisch. Maar dat is bijzaak, daar gaat het niet om”, vertelde Verweij in de podcast Kick-off EURO 2024 van De Telegraaf. “Nederlandse fans hebben een hele mooie sfeer verzorgd in Leipzig, maar gedraag je ook in het stadion. Ik vind het echt schandalig wat daar gebeurt.” Driessen sloot zich aan bij die woorden. “Voor het imago van de Nederlandse supporter is het natuurlijk killing.”

“Gelukkig ging Griezmann er heel erg volwassen en professioneel mee om. Hij pakte gewoon die bekers en legde ze weg, zonder het publiek te intimideren. Daardoor kon die wedstrijd ook doorgaan, maar anders wordt het natuurlijk een hele onplezierige toestand. Dat moet je gewoon niet willen en moet je gewoon niet doen. We zien het eigenlijk nauwelijks meer in de Eredivisie omdat de wedstrijden daar dan worden stilgelegd. Dan gaan we met z’n allen naar binnen. Zover is de UEFA nog niet en het is te hopen dat het niet zover komt”, zei Driessen.

Lees ook: Oranje op rapport: zware onvoldoendes voor één speler na Nederland - Frankrijk

Driessen ziet in het Olympiastadion in Berlijn, waar Oranje dinsdag de derde groepswedstrijd speelt tegen Oostenrijk, geen problemen ontstaan. “Ik weet wel dat je in Berlijn heel ver moet kunnen gooien wil je het veld bereiken, dus daar zal het geen probleem zijn. Maar als supporter moet je gewoon je fatsoen bewaren, hoeveel bier je ook in je mik hebt gedouwd.”

De chef voetbal van De Telegraaf zag vrijdag in Leipzig dat het bier weer heel makkelijk naar binnen ging. “Als je aankomt in de stad zie je al halfdronken mensen en als ze dan eenmaal bij het stadion zijn, dan zijn ze compleet dronken. Dan kun je ze misschien nog beter weigeren ook”, aldus de journalist.

Lees meer over:

EK 2024 Oranje