Oranje op rapport: zware onvoldoendes voor één speler na Nederland - Frankrijk

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
22 jun. 2024, 08:07
22 jun. 2024, 17:35
Het Nederlands elftal voorafgaand aan het EK-duel met Frankrijk
© IMAGO/Mee Met Oranje - Het Nederlands elftal voorafgaand aan het EK-duel met Frankrijk

Het Nederlands elftal zette vrijdagavond met een gelijkspel tegen Frankrijk een grote stap richting de achtste finales van het EK in Duitsland. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman hield de vicewereldkampioen in Leipzig op 0-0. Frankrijk had de overhand in de Red Bull Arena en kreeg de beste kansen, al had Oranje ook zo zijn momenten. Enkele Oranjespelers haalden echter niet hun niveau en zakten door de ondergrens.

Het Algemeen Dagblad deelt uiteindelijk maar één onvoldoende uit: Memphis Depay krijgt een 5,5 van journalist Mikos Gouka. “Een moeizame eerste helft waarin de spits de bal nogal eens verspeelde. Ook na rust lang aan banden bij William Saliba, maar met zijn wegdraaien en schot op Mike Maignan toonde hij toch zijn klasse. De tweede helft was beter dan de eerste rondgang en tegen Dayot Upamecano en Saliba is het voor alle spitsen dit EK een avond waarin het buffelen en knokken is om in balbezit te komen.” Doelman Bart Verbruggen kreeg het hoogste cijfer van het dagblad: een 7,5.

Artikel gaat verder onder video

Memphis Depay scoort louter onvoldoendes bij Oranje

Het weekblad Voetbal International deelt eveneens één onvoldoende uit: een 4 voor Depay. De overige Oranje-internationals die aan het startsignaal verschenen krijgen een 6 of een 7, met uitzondering van Virgil van Dijk. Martijn Krabbendam en Simon Zwartkruis beoordeelden het spel van de captain met een 8. Website Voetbalzone deelt veel onvoldoendes uit: een 3 voor Depay, een 5 voor Jeremie Frimpong en Simons en een 5,5 voor Van Dijk, Stefan de Vrij en Jerdy Schouten. De hoogste beoordeling was voor Verbruggen: een 8,5.

Moet Memphis Depay starten tegen Oostenrijk?

8.8%

13.9%

77.2%

1901 stemmen

De beoordelingen in Frankrijk liegen er ook niet om. L'Équipe staat alom bekend als de meest kritische sportkrant van Frankrijk en deelt Depay dan ook een 3 uit. “Los van een actie in de zestiende minuut waarbij hij op doel wist te schieten, zette Depay niets neer in de eerste helft. In de 26ste minuut hielp hij een goede counterkans om zeep. Zijn tweede helft was niet beter, blijkt ook wel uit het laag aantal contacten dat hij had.”

Lees ook: Koeman en ‘boosdoener’ reageren veelzeggend na zien van goal Simons

Artikel gaat verder onder video

Diepe onvoldoendes bij Foot Mercato zijn er voor Depay (3,5), Frimpong (4) en Simons (4,5). “Een slechte wedstrijd van de meest ervaren speler van de selectie”, schrijft Foot Mercato onder meer over Depay. “De voormalig speler van Olympique Lyon hielp meerdere counters om zeep en had moeite om kansen te creëren.”

Lees ook: Derksen en Van der Gijp maken één man helemaal af na Nederland - Frankrijk

Ook bij Maxi Foot is Depay de laagst beoordeelde speler van Oranje, opnieuw met een 3,5 als eindcijfer. “Depay stelde al teleur tegen Polen en tegen Frankrijk wist hij zijn niveau niet op te krikken. Depay viel vooral op doordat hij technisch onnauwkeurig was. Fysiek moest hij het keer op keer afleggen tegen de Franse verdedigers. Ook in de combinaties met teamgenoten was hij slordig”, zo klinkt het.