Bizot keept tegen Spanje, Krul daarna

Max Max
10 nov. 2020, 18:52
10 nov. 2020, 18:52
© IMAGO

Marco Bizot zal morgenavond onder de lat staan in het oefenduel met Spanje. Dat heeft bondscoach Frank de Boer vanmiddag laten weten tijdens de persconferentie. Tim Krul is de eerste doelman tijdens de Nations League duels tegen Bosnië en Herzegovina en Polen.

De Boer geeft aan dat hij tegen Spanje niet in zijn sterkste opstelling aan zal treden:"Tegen Spanje gaan vijf spelers negentig minuten spelen en die doen dan in principe zondag tegen Bosnië-Herzegovina niet mee."

Bizot zal sowieso onder de lat plaatsnemen: "Als er iets met Tim gebeurt, heeft Bizot in elke geen zijn vuurdoop al gehad, zo moet je het zien. De spelers moeten zoveel wedstrijden in actie komen, het is wachten op de volgende blessure. Ik zag in de krant een artikel met drie opstellingen met gerenommeerde namen die nu geblesseerd zijn. Dat zegt wel iets. Er is wel iets aan de hand."

Cillessen moet op zijn tellen passen

De Boer wilde ook nog wel iets kwijt over zijn eerste doelman Jasper Cillessen, die geblesseerd afhaakte:"Het is afwachten hoe Cillessen terugkomt. Hij zat op de bank, ik hoop dat hij snel weer aan spelen toe komt. Dat zal lastig zijn na een blessure. Qua karakter zal hij er alles aan doen om zijn niveau weer op peil te hebben.''

Hij zal ook bij zijn club Valencia weer minuten moeten gaan maken, anders zal dat gevolgen hebben voor het EK: "Als je vier maanden niet speelt wel ja.''

'The Show must go on'

De Boer vindt het lastig om een oordeel te vellen over de volle speelkalender: "Wat ik als trainer kan doen, is het aangeven. Het beste zou zijn als de bonden met elkaar optrekken en samen een standpunt innemen. Maar ‘money rules’ en ‘the show must go on’, zo is het gewoon. Daar moeten we als trainers ook rekening mee houden. Ik kijk heel nauwkeurig naar de minuten die de spelers de laatste tijd hebben kunnen maken. Dan beslis je: die kan wel lang in actie komen en die juist niet."

Hij noemt Dumfries als concreet voorbeeld: "Neem Denzel Dumfries, die heeft net weer negentig minuten gespeeld bij zijn club. Die kan ik tegen Spanje echt niet laten spelen. Dat zou slecht zijn voor Dumfries, slecht voor Oranje en slecht voor zijn club. Zo kijk ik nu naar interlands. Vroeger speelde je eenmaal in de drie weken op woensdag, nu is dat wekelijks. Het is niet tegen te houden."