Bosz legt uit waarom Teze in het Nederlands elftal thuishoort

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
11 nov. 2023, 09:41
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

PSV levert met Jerdy Schouten en Joey Veerman twee spelers voor het Nederlands elftal af. Bondscoach Ronald Koeman acht het voorlopig nog niet nodig om Jordan Teze op te roepen. De rechterverdediger van PSV speelde onder voorganger Louis van Gaal driemaal voor Oranje, maar Koeman kiest in de EK-kwalificatieduels met Ierland en Gibraltar voor Denzel Dumfries, Lutsharel Geertruida en Jeremie Frimpong. In de optiek van Peter Bosz heeft Teze het in zich om in de toekomst weer voor het Nederlands elftal te spelen.

“Dat hij getalenteerd is, is duidelijk. Jordan heeft heel veel voorwaarden om een goede speler te zijn”, benadrukt de oefenmeester van PSV in gesprek met het Eindhovens Dagblad. “Hij is een jongen die explosiviteit en snelheid heeft. Ik vind ook dat hij het steeds beter gaat zien. Dat is belangrijk want je hebt een bepaalde voetbalintelligentie nodig, zeker om in het Nederlands elftal te spelen. En ik vind dat hij een geweldige trap heeft, niet alleen bij zijn voorzetten, maar ook bij de ballen die hij tussendoor speelt.”

Hoort Teze in het Nederlands elftal thuis?

“Daarnaast zijn zijn technische voorwaarden van hoog niveau. Dat zijn allemaal voorwaarden om in Oranje te kunnen spelen.” Teze is dit seizoen misschien wel een van de verrassingen bij PSV. De rechtsback annex centrumverdediger heeft de afgelopen maanden behoorlijke stappen gezet in zijn ontwikkeling en heeft onder Bosz een vaste basisplaats verdiend. Teze erkende onlangs dat hij had gehoopt om in ieder geval deel uit te maken van de voorselectie. "De concurrentie op mijn positie is moordend", vertelde hij aan ESPN. "We hebben daar gewoon hele goede spelers. Ik weet wel dat ik de kwaliteiten heb om daar te staan. Het is aan mij om dat te laten zien, week in week uit, en om Koeman geen keuze te geven."

"Ik hoop gewoon zo snel mogelijk bij Oranje te zitten en om bij de Champions League-wedstrijden te laten zien dat ik ook gewoon op internationaal niveau kan presteren. Uiteindelijk is het dan aan hem of hij me wil selecteren of niet", zegt de verdediger. Van Gaal deed gedurende zijn dienstverband driemaal beroep op Teze, die in totaal tot 113 minuten kwam in de Nations League-duels met Wales (3-2 en 1-2 winst) en Polen (2-2).

Teze schreef met een razendsnelle gele kaart in de Nations League-wedstrijd tegen Wales, zijn eerste interland, overigens geschiedenis. Hij kreeg na 2 minuten en 43 seconden al een gele prent en dat was voor debutanten de snelste kaart in de historie van het Nederlands elftal. Het record stond tot dat moment op naam van Orlando Trustfull, die in 1995 na negen minuten geel kreeg tegen Wit-Rusland.