Hoe vaak maakt de titelfavoriet zijn status waar?

Max Max
17 nov. 2022, 10:57
17 nov. 2022, 10:57
© IMAGO

Brazilië is volgens de bookmakers dit jaar de grote favoriet om het WK 2022 te winnen. Maar dat favoriet zijn geen garantie voor de eindwinst is, laat Brazilië al meerdere toernooien zien. De enige keer dat de favoriet bij de bookmakers wel wereldkampioen werd, was Spanje tijdens het WK 2010.

Bij de bookmakers krijg je een quotering van rond de 5,00 bij WK winst van Brazilië. Dit houdt in dat je bij een inzet van €10 een uitbetaling van € 50 krijgt als Brazilië haar eerste wereldtitel sinds 2002 wint. Daarmee blijft het land de grootste favoriet, nog voor landen als Argentinië, Spanje, Frankrijk, Duitsland, en Engeland.

Dat Brazilië dit jaar de grote favoriet is, is niet geheel verwonderlijk. De ploeg lijkt te bestaan uit de perfecte mix van frivoliteit voorin, en degelijkheid achterin. Technici als Vinicius Junior, Antony, en natuurlijk superster Neymar Jr kunnen hun kunsten aan de bal vertonen terwijl Casemiro, Marquinhos, Eder Militao, en Alisson het fort bewaken. En dan lopen de oude geslepen vossen Thiago Silva en Dani Alves ook nog rond.

Daarnaast zijn de resultaten in aanloop naar het WK 2022 ook uitmuntend te noemen. Brazilië is inmiddels al vijftien officiële wedstrijden ongeslagen en verloor slechts een van de laatste 29 interlands. De laatste keer dat Neymar Jr en co werden verslagen was wel direct een pijnlijke nederlaag. In de finale van de Copa America in 2021, welke in Brazilië werd gehouden, was Argentinië met 1-0 te sterk door een doelpunt van Angel Di Maria.

In Qatar zal alles in het teken staan van de eerste wereldtitel sinds 2002 voor Brazilië, maar kunnen ze de favorietenrol aan? In 2006 waren de Brazilianen bij de bookmakers favoriet voor prolongatie voor de wereldtitel, maar Frankrijk onder leiding van een magistrale Zinedine Zidane stak in de kwartfinale een stokje voor Braziliaans succes. Frankrijk ging uiteindelijk in de finale ten onder tegen Italië, dat toentertijd niet in de top vijf van grootste favorieten stond.

Op het WK 2010 werd toenmalig regerend Europees kampioen Spanje gezien als de grootste favoriet. Het land liet zien dat het wel om kon gaan met de druk van de favoriet en in Zuid-Afrika veroverde de Spanjaarden de eerste wereldtitel ten koste van Nederland. Datzelfde Nederland had eerder Brazilië naar huis gestuurd na een even zeldzame als rake kopbal van Wesley Sneijder.

Ondanks dat Spanje tussen 2008 en 2012 alle internationale toernooien op haar naam schreef, was Brazilië wederom bij de bookies de grootste kanshebber op de titel tijdens het WK 2014. Niet alleen vanwege de talentvolle selectie, maar ook omdat het WK op eigen bodem werd gespeeld. En met uitzondering van het WK 2010 in Zuid-Afrika, lukte het een Europees land nog nooit eerder om buiten Europa de wereldtitel te veroveren.

Maar het WK draaide uit op een deceptie voor de Brazilianen. Neymar Jr raakte tijdens de gewonnen kwartfinale tegen Colombia geblesseerd aan zijn ruggenwervel, en moest vanaf de kant lijdzaam toezien hoe Duitsland in de halve finale met maar liefst 7-1 te sterk was. Deze uitslag wordt nog steeds gezien als een grote smet op de rijke voetbalhistorie van Brazilië.

Dat Brazilië niet met de favorietenrol kan omgaan, werd in 2018 weer eens bevestigd. Net als in 2006, 2014, en nu in 2022, werden de Zuid-Amerikanen de beste kansen toebedeeld voor WK winst. Maar wederom stelde Brazilië teleur. In Rusland werd de kwartfinale het eindstation voor de Zuid-Amerikanen, nadat België onder leiding van een ontketende Kevin De Bruyne een maatje te groot was.

Als we kijken naar de historische gegevens kunnen we concluderen dat de favoriet er zelden met de hoofdprijs vandoor gaat, zeker als die favoriet Brazilië heet. Het zou daarom niet verkeerd zijn om te kijken naar de odds van de outsiders zoals Argentinië, Duitsland, Spanje, Engeland of Frankrijk. En zelfs Nederland kan de moeite waard zijn, aangezien Oranje de laatste twee onderlinge ontmoetingen op een WK met Brazilië in haar voordeel heeft weten te beslechten en het de laatste twee WK’s dat het aanwezig was tot de laatste vier wist te komen.

Brazilië zal sowieso bidden om een Europees land in de knock-out fase te ontlopen. De laatste keer dat de Goddelijke Kanaries een alles of niets wedstrijd tegen een Europese ploeg wisten te winnen tijdens een wereldkampioenschap dateert van 2002, toen in de WK finale Duitsland verslagen werd. Gelukkig voor de Brazilianen kent poule H met Portugal slechts een mogelijke Europese tegenstander.

Lees meer over:

Zijlijn Brazilië WK 2022