Is Koeman wel de geschikte man voor dit Nederlands Elftal?

Max Max
26 jun. 2023, 20:42
26 jun. 2023, 20:42
© ProShots

Het Nederlands elftal begon niet alleen met een valse start aan de kwalificatie voor het EK in 2024, maar ook tijdens de twee finalewedstrijden, doelend op de final four van de UEFA Nations League, verliep het verre van vlekkeloos. Wat staat er nog op het programma en is Ronald Koeman de geschikte man voor dit Nederlands elftal?

De ploeg van bondscoach Koeman incasseerde in de laatste vier officiële duels elf (!) tegendoelpunten en dat gebeurde voor het laatst in 1962. Op 24 maart stond de oefenmeester weer langs de lijn als hoofdverantwoordelijke van het Nederlands elftal en werd er met 4-0 pijnlijk van grootmacht Frankrijk verloren. Drie dagen later kregen de internationals de ideale mogelijkheid om aan het zelfvertrouwen te werken, maar veel verder dan een magere 3-0 zege op Gibraltar kwamen zij niet.

Ook in de laatste duels in strijd om de eindzege van de UEFA Nations League wisten de Oranje-leeuwen niet te imponeren en werd er twee keer verloren. Het resultaat was niet alleen een tegenvaller, maar ook het vertoonde spel kon de fanatieke en trouwe achterban niet bekoren. Dat betekent dat er nu al meer verloren is dan tijdens het tweede én derde tijdperk van Louis van Gaal als bondscoach van Oranje. Destijds verloor het Nederlands elftal slechts twee duels van de 49, terwijl de teller nu al op drie staat na vier gespeelde wedstrijden..

Steunpilaren

Voorheen waren types als Virgil van Dijk, Frenkie de Jong en Memphis Depay goede voorbeelden van spelers die het elftal uit een dal konden trekken, maar de drie heren lijken nu ook moeite te hebben om hun plaats te vinden in het Nederlands elftal. Vooral de Oranje-captain is op negatieve wijze betrokken bij tegendoelpunten en heeft ook bij Liverpool, de club waar de verdediger zijn wedstrijden speelt, veel moeite na zijn opgelopen blessure. In het huidige Nederlands elftal lukt het ook De Jong niet om met zijn indrukwekkende dribbels waarde te creëren in de basiself. Memphis lijkt een bijzondere band te onderhouden met de bondscoach, maar hij wordt de laatste tijd geteisterd door veel blessures en heeft daardoor zelfs enkele interlandperiodes over moeten slaan.

Met een aanstormend talent als Xavi Simons, een goed presterende Mats Wieffer en nog een aantal veelbelovende jongens ziet de toekomst er tamelijk veelbelovend uit voor het Nederlands elftal, maar het is voor nieuwe en jonge jongens altijd fijn om geholpen te worden in dit soort wedstrijden. Het is te hopen dat Koeman alle neuzen snel weer dezelfde kant op krijgt. Na de verloren troostfinale tegen Italië lieten de internationals doorschemeren dat er geen reden is tot paniek. Het interlandvoetbal ligt overigens voorlopig even stil, maar de voetballiefhebber wordt door Kansino wel op de wenken bediend. Via de spannende voetbalgame, de Football Finals X Up, hoef je in deze periode niet zonder voetbal te zitten.

Programma Oranje

In september is het van cruciaal belang dat Oranje weer in vorm is, want dan staan er weer wedstrijden op het programma voor de EK-kwalificatie. De Nederlandse formatie staat op plek vijf en ontvangt in eigen land Griekenland, dat gezien wordt als één van de concurrenten om een EK-ticket, en een driepunter is benodigd. Wat snel volgt is een uitwedstrijd in Ierland en dan zal snel duidelijk worden in hoeverre het Nederlands elftal de schade heeft hersteld. Onder Louis van Gaal werd nauwelijks verloren en de markante oefenmeester hanteerde een systeem met vijf verdedigers, maar dat is niet wat bondscoach Koeman voor ogen heeft. Het moet anders, maar om de precieze wijzigingen te achterhalen moeten de Oranje-fans nog even wachten. Moet Oranje weer switchen naar het 5-3-2-systeem?

Het programma van Nederland ziet er als volgt uit:

07-09-2023: Nederland-Griekenland

10-09-2023: Ierland-Nederland

13-10-2023: Nederland-Frankrijk

16-10-2023: Griekenland-Nederland

18-11-2023: Nederland-Ierland

21-11-2023: Gibraltar-Nederland

De stand in EK-kwalificatie (groep B):

  • Frankrijk 4-12
  • Griekenland 3-6
  • Ierland 3-3
  • Nederland 2-3
  • Gibraltar 4-0