Oranje-talent had op Afrika Cup kunnen schitteren: ‘Zijn droom was voor Nederland spelen’

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
15 feb. 2024, 12:33
© IMAGO

Jorrel Hato had in plaats van voor het Nederlands elftal ook voor het nationale elftal van Kaapverdië kunnen spelen. De zeventienjarige Oranje-international werd enkele maanden benaderd door hip-hopformatie Broederliefde met de vraag op hij openstond voor een interlandcarrière bij het Afrikaanse eiland. De moeder van Hato is van Kaapverdische komaf en zodoende zou hij uit mogen komen voor Kaapverdië.

In de podcast CONVO Talkshow vertelt rapper Emms, die onderdeel uitmaakt van Broederliefde, dat de formatie nog voor Hato’s eerste oproep voor Oranje door de voetbalbond van Kaapverdië was benaderd. “Zij wisten dat wij af en toe contact met Hato hebben”, legt hij uit. “Ze lieten weten dat ze een oogje op Hato hadden en graag met hem, zijn ouders en zijn kamp in contact wilden komen. Niet eens zozeer om hem gelijk bij de selectie te halen, maar gewoon puur om te laten weten dat ze interesse in hem hadden.”

Jorrel Hato in Oranje

Hato legde de interesse van Kaapverdië uiteindelijk na overleg met zijn familie naast zich neer. “Hij zei: ‘Ik respecteer en waardeer dat Kaapverdië mij benaderd heeft, maar mijn droom is om voor het Nederlands elftal uit te komen.'”, vertelt Emms.

Een maand later kwam de droom van Hato en werd hij opgeroepen voor Oranje. Op 21 november maakte de linksbenige mandekker zijn debuut voor het Nederlands elftal, toen hij na rust binnen de lijnen kwam tijdens het gewonnen EK-kwalificatieduel met Gibraltar (0-6).

Lees ook: Ervaren Oranje-international moet vrezen voor EK: ‘Een twijfelgeval voor Koeman’

Of Hato, die wekelijks bij Ajax in de basis staat, ook de volgende interlands tegen Schotland en Duitsland in maart tot de selectie behoort, is nog de vraag. De talentvolle stopper heeft bij Oranje te maken met forse concurrentie van onder anderen Virgil van Dijk, Micky van de Ven en Nathan Aké voor de positie links centraal achterin.