Ervaren Oranje-international moet vrezen voor EK: ‘Een twijfelgeval voor Koeman’

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
15 feb. 2024, 11:18
© IMAGO

Matthijs de Ligt kan volgens Kees Kwakman zo maar het EK, dat komende zomer plaatsvindt in Duitsland, mislopen. De concurrentie op de positie van de 43-voudig international van Oranje is moordend en de analist van ESPN verwacht dat de mandekker een twijfelgeval is voor de selectie van Ronald Koeman. De Ligt is dit seizoen, mede door blessureleed, niet onomstreden bij Bayern München.

De Ligt begon woensdagavond wederom op de bank tijdens het Champions League-duel met Lazio (1-0 verlies). De 24-jarige centrale verdediger mocht wel invallen en deed uiteindelijk achttien minuten mee, maar door de terugkeer van Min-jae Kim (was afwezig wegens interlandverplichtingen) is hij weer een plek naar achter gegaan in de pikorde. “Als Kim en Upamecano spelen, dan snap je het wel, maar heeft het niet met zijn fitheid te maken?” vraagt Kwakman zich af bij Voetbalpraat op ESPN. “Nu viel hij in, maar ik denk dat zijn fitheid het grootste probleem is. Als hij nou eens een half jaar fit kan blijven en alles gaat spelen… Hij heeft vaak blessures.”

Matthijs de Ligt met Oranje naar EK?

Naast De Ligt heeft Koeman een ruime keuze centraal achterin, waarin hij de bondscoach eerder nog de voorkeur gaf aan Lutsharel Geertruida en Stefan de Vrij boven de ex-Ajacied. “De Ligt is wel een van de spelers is waar Koeman uit moet gaan kiezen, qua twijfelgevallen”, stelt Kwakman. “De Vrij is daar ook nog een optie, maar de vraag is of De Ligt meegaat als hij niet alles speelt. Ik moet het nog zien als De Vrij fit blijft.”

De verwachting is dat De Ligt zich zal moeten focussen op de positie rechts centraal achterin, aangezien Virgil van Dijk de onbetwiste nummer één is in het hart van de vijfmansdefensie van Oranje. Naast Geertruida en De Vrij kan De Ligt ook rekenen op concurrentie van Jurriën Timber, die op de weg terug is bij Arsenal van een blessure. Daarnaast was Jordan Teze de laatste interlandperiode ook van de partij en hoewel hij momenteel bij PSV als rechtsback wordt gebruikt, kan hij ook centraal achterin uit de voeten.

Lees ook: International met 43 interlands veroordeeld tot bijrol door ‘mismatch’

De Ligt voegde zich in de zomer van 2022 bij Bayern München, waar hij dit seizoen slechts 902 minuten verdeeld over 17 wedstrijden in actie kwam. Hij moest aan het begin van het seizoen twee duels missen en vervolgens was hij de gehele maand november uitgeschakeld met een knieblessure. Door het blessureleed moest De Ligt de laatste twee interlandperiodes van Oranje ook aan zich voorbij laten gaan. Tijdens zijn laatste interlands in september mocht hij tegen Griekenland (3-0 winst) vijf minuten voor tijd invallen en had hij tegen Ierland (1-2 winst) een basisplaats.