Koeman krijgt prachtig nieuws voor Oranje uit Londen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
07 feb. 2024, 09:08
07 feb. 2024, 09:10
© IMAGO

Arsenal hoopt dat Jurriën Timber dit seizoen nog van waarde kan zijn in de Champions League. De Engelse club heeft de verdediger van het Nederlands elftal ingeschreven voor de knock-outfase van het toernooi. Ook het komende EK in Duitsland met Oranje lijkt zodoende een haalbare kaart voor de 22-jarige Timber.

Timber kampt sinds halverwege augustus met een gescheurde kruisband, waardoor hij bij Arsenal al bijna veertig duels in alle competities moest missen. Hoewel Arsenal nog niets heeft gecommuniceerd, blijkt Timbers opname in de selectie uit de lijst op de website van de UEFA. De club schreef Timber in september niet in voor de groepsfase.

Gaat Jurriën Timber mee naar het EK?

Arsenal speelt in de achtste finale van de Champions League tegen FC Porto. Deze wedstrijden, op 21 februari en 12 maart, komen vrijwel zeker nog te vroeg. Manager Mikel Arteta gaf vorige maand al een hoopvolle update over Timber. "Op dit moment doet hij nog lang niet mee, dat is de realiteit. Maar als je vraagt of hij dit seizoen nog een grote impact kan gaan hebben? Ja, dat is zeker mogelijk."

Het herstel van Timber wordt continu gemonitord bij Arsenal. "We hebben er goede hoop op als alles goed verloopt in zijn herstel, maar het is nog te vroeg om het precies te zeggen", benadrukte de Spanjaard. Voor bondscoach Ronald Koeman is de naderende rentree van Timber ook goed nieuws. De vijftienvoudig A-international speelde in maart vorig jaar tegen Frankrijk (4-0 verlies) zijn laatste interland voor Oranje.

Lees ook: Feyenoord maakt bekend hoelang Bijlow afwezig is

Timber zat in de daaropvolgende drie interlands, inclusief de duels in de Final Four in de Nations League, op de bank, alvorens hij een zware blessure in clubverband opliep. Koeman wacht sowieso enkele zware beslissingen wat betreft de centrale verdedigers voor het EK in Duitsland. “Je hebt als trainer een beetje een plaatje in je hoofd van wat je groep is. En op een aantal posities is heel veel concurrentie”, vertelde Koeman afgelopen zondag bij het ESPN-programma Goedemorgen Eredivisie.

“Als je kijkt, en daar had ik het met Gareth Southgate rond Ajax - PSV over, hoeveel top centrale verdedigers we hebben in Nederland… Dat is ongelooflijk. Daar zijn hele moeilijke keuzes in te maken.” Koeman kan kiezen uit Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij, Sven Botman, imber, Nathan Aké, Lutsharel Geertruida, Micky van de Ven en Jorrel Hato.

De vele opties waarover Koeman centraal achterin beschikt, riep bij Hans Kraay junior de vraag op met welk systeem de bondscoach wil gaan spelen. Dat wilde de bondscoach echter niet prijsgeven. “5-3-2 en 4-3-3 kan beide. Ik pin me er niet op vast dat het vier of drie of vijf moet zijn. In het hedendaagse voetbal wordt geëist dat je meerdere systemen kan spelen. Het systeem dat we spelen kan best wijzigen van de ene naar de andere wedstrijd toe”, benadrukte Koeman.