'KNVB negeert FIFA, Van Dijk draagt OneLove band'

Max Max
19 nov. 2022, 14:58
19 nov. 2022, 14:58
© IMAGO

Aanvoerder van Oranje, Virgil van Dijk, zal maandag de OneLove aanvoerdersband dragen en niet de nieuwe band die de FIFA wil dat gedragen wordt. Dat meldt de Telegraaf op hun site vandaag.

Jaap Paulsen van de KNVB meldt dat de voetbalbond een brief kreeg van de FIFA, met daarin de mededeling dat de FIFA zelf ook een band heeft ontworpen: "We hebben van de FIFA een brief gehad over de aanvoerdersband. Daarin wordt aangegeven dat de FIFA ook een soort pro-inclusieband heeft ontworpen. Dat is heel mooi, al is het initiatief een beetje laat. We hebben besloten om gewoon onze eigen band te gaan gebruiken, dus de One Love-band.”

De OneLove-band is omstreden, omdat velen er een regenboogband in zien, wat overigens niet het geval is. "Het is een combinatie van de pan-Afrikaanse vlag, die uitdrukking geeft aan trots over je afkomst en ras, en de pan-seksuele vlag, die geldt voor alle seksuele geaardheden en genderidentiteiten. Dit is dus een uiting tegen élke vorm van discriminatie”, verduidelijkt Paulsen.

Of er nog een verbod komt op de OneLove aanvoerdersband weet de KNVB niet: "Tot op heden hebben we geen goedkeuring, maar ook geen afkeuring gekregen van de FIFA. Maar we hebben al besloten dat als die afkeuring er komt, de band toch gedragen gaat worden door Virgil. In dat geval pakt de KNVB de boete die daarop staat."

Naar verluidt zullen zeven aanvoerders van Europese landen de band dragen. Lloris, keeper van regerend wereldkampioen Frankrijk, haakte af. Hij vindt het niet gepast om deze band te dragen in het Islamitische Qatar.