KNVB zwicht voor FIFA, Van Dijk draagt toch geen OneLove band

Max Max
21 nov. 2022, 12:43
21 nov. 2022, 12:43
© IMAGO

De KNVB heeft in overleg met aanvoerder Virgil van Dijk besloten om tóch niet de OneLove aanvoerdersband te dragen. De FIFA dreigde met een gele kaart als de band wel gedragen wordt, en dat wil aanvoerder Virgil van Dijk zich niet veroorloven.

De KNVB zegt in een statement: "Wij staan voor de OneLove-boodschap en blijven die uitdragen, maar onze eerste prioriteit op het WK is de wedstrijden winnen. Dan wil je niet dat de aanvoerder de wedstrijd begint met het krijgen van een gele kaart. Daarom hebben we met pijn in ons hart als UEFA werkgroep, KNVB en als team moeten besluiten om af te zien van ons plan.”

 Een boete voor het dragen van de aanvoerdersband had de KNVB graag betaald: "Maar dat de FIFA ons op het veld wil straffen is nog nooit vertoond. Dit gaat in tegen de geest van onze sport die juist miljoenen mensen verbindt. Wij gaan de komende tijd samen met de andere betrokken landen kritisch kijken naar onze relatie met FIFA.”

Secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB, aanwezig in DOHA, is verbijsterd over de gang van zaken. "Ongelooflijk om dit van de bestuurskamer naar het veld te brengen. Tegelijkertijd staat het onderwerp meer dan ooit op de agenda.”