Koeman lijkt overtuigd van kwaliteiten debutant: ‘Ik ben zeer tevreden over hem’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
15 okt. 2023, 19:40
26 jan. 2024, 09:15
© IMAGO

Ronald Koeman kiest maandag in de EK-kwalificatiewedstrijd van Nederland tegen Griekenland opnieuw voor Bart Verbruggen als keeper. De twintigjarige doelman van Brighton & Hove Albion maakte vrijdag in de met 1-2 verloren kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk zijn debuut. "Ik was zeer tevreden over hem. Ik vond dat hij niet schuldig was aan beide goals", keek Koeman zondag op de persconferentie terug.

"Hij is zelfkritisch en ik vind dat hij het als debutant - op zo'n leeftijd, in zo'n situatie en met zo'n tegenstander - meer dan prima heeft gedaan." Koeman wilde verder weinig prijsgeven over de opstelling, maar hij bevestigde wel dat Wout Weghorst, die geblesseerd uitviel in het duel met de Fransen en vervangen werd door Donyell Malen, fit genoeg is om te starten.

"Hij heeft vanochtend alles meegedaan op de training", antwoordde Koeman op de vraag of hij inzetbaar is in Athene. "Als daar geen dusdanige reactie op komt, kan hij meedoen. Ik denk dat hij fit is." Of de aanvaller van TSG Hoffenheim ook direct weer in de basis staat, wilde Koeman echter niet prijsgeven. “Dat gaan we morgen zien.”

Gevaarlijke wedstrijd

Koeman vindt het duel van maandag ’een gevaarlijke wedstrijd’. “Je kan wel roepen dat we gaan winnen, maar we doen dat liever door dat op het veld te laten zien. Zij voelen het aan als een kans die ze niet verwacht hadden. Wij moeten goed zijn en dat vertrouwen is er. We nemen ook goede dingen mee uit de wedstrijd tegen Frankrijk.”

Koeman zegt dat Oranje gaat spelen om te winnen. ,,Want als we dat doen, dan maken we een grote stap.” Op een eventuele ’heksenketel’ hoeft hij zijn spelers niet voor te bereiden. “Die spelen regelmatig wedstrijden in een dusdanige sfeer dat ze dat gewend zijn. Als team moet je slim zijn. Ze zullen alles gaan gebruiken om tot het resultaat te komen dat ze nodig hebben. We zullen als team bij elkaar moeten blijven, slim zijn en de rust vinden om in balbezit te zijn en te blijven. Dat zal belangrijk zijn.”

Nederland is bij een overwinning in Griekenland zo goed als zeker van een EK-ticket. Bij een gelijkspel is de ploeg van Koeman ook nog kansrijk. Wordt er verloren, dan heeft Nederland rechtstreekse plaatsing niet meer in eigen hand.