Koeman schept duidelijkheid: ‘Hij is niet in beeld voor het EK’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
14 nov. 2023, 12:40
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Ronald Koeman laat voorlopig in het midden of hij Luuk de Jong wil meenemen naar het EK, ervan uitgaande dat het Nederlands elftal zich voor het eindtoernooi in Duitsland plaatst. De bondscoach van Oranje was wel duidelijk over eventuele deelname van Jordy Clasie aan het toernooi. De middenvelder van AZ bedankte voor een oproep omdat hij rust nodig heeft en daarmee lijkt hij zijn laatste interland al te hebben gespeeld.

“In de vorige periode heb ik contact gehad met Clasie, maar ook met Jerdy Schouten", vertelde Koeman dinsdag tijdens een persconferentie. “Over een eventuele oproep voor het Nederlands elftal. Ik heb met Jordy een verleden, toen zat hij ook in een situatie dat het medisch gezien iets te veel was. Hij heeft tegen mij gezegd dat hij niet beschikbaar was, dus hij is ook niet in beeld voor een eventueel EK.”

Gaat Luuk de Jong mee naar het EK in 2024?

Valentijn Driessen suggereerde dat hij op een EK wel een handvol duels zou kunnen spelen.
“Je moet ergens onderdeel van moet willen en kunnen zijn”, antwoordde Koeman. “In een hele cyclus. Je kan er op een bepaald moment en om een bepaalde reden niet bij zijn. Liever laat ik geen spelers thuis die de kastanjes uit het vuur hebben gehaald. Ik vind dat een groepsproces waar je goed over moet nadenken.”

Driessen vroeg zich af of dat standpunt dan ook voor De Jong geldt. De spits bedankte in maart verrassenderwijs voor het Nederlands elftal, maar voorin heeft Koeman niet zoveel smaken als op het middenveld. Een rol als pinchhitter zou uitkomst kunnen bieden. Koeman: “Dat zeg ik niet.” Driessen: “Maar dat impliceer je toch?” Koeman: ‘Ik vind dat je dat wel moet meenemen. Maar op dit moment is het totaal niet aan de orde. Spelers bedanken om een reden, dan ga ik ervan uit dat ze niet meer terugkomen.”

Driessen hield echter vol. “Maar dan geldt voor De Jong toch precies hetzelfde als voor Clasie.” Koeman zocht naar woorden. “Het is nu november. Nogmaals, ik ben daar nog niet uit. Ik moet naar beide kanten kijken en beoordelen wat terecht en reëel is.”