Koeman uit kritiek op Xavi Simons na zege van Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
23 mrt. 2024, 07:54
23 mrt. 2024, 07:55
© IMAGO

Ronald Koeman was vrijdagavond niet erg tevreden ondanks de 4-0 overwinning van het Nederlands elftal in de oefeninterland tegen Schotland. "Het is gek als je 4-0 wint en niet tevreden bent, maar we zijn aan de bal niet goed geweest", vertelde de bondscoach na afloop. “Een uur lang was het slecht, onrustig en slordig." Koeman was ook opvallend kritisch over de wedstrijd van Xavi Simons.

"We zijn aan de bal niet goed geweest, op de laatste fase na, maar toen werd het veld groter. Maar de fase daarvoor, een uur lang… Het begin was slecht, onrustig, slordig. Als we wat meer rust hadden, werden we ook heel gevaarlijk, maar te weinig, want eigenlijk hebben zij nog de betere kansen gehad."

Nederland verslaat Schotland met 4-0

Oranje leed bij fases veel balverlies, zo ook Mats Wieffer. "Mats legt ook zo een bal neer op de zestien meter, zo van: schiet 'm er maar in. Als je dit soort fouten maakt, dan is een systeem of een wedstrijd ook niet aan de orde." Simons maakte niet waar, ondanks dat hij het vertrouwen in de basis kreeg van Koeman. Hij bleef uiteindelijk 77 minuten staan. "Ik vond dat hij in deze wedstrijd te veel risico nam vanuit zijn acties."

"Er zijn momenten dat het niet kan, als er heel veel spelers bij elkaar zijn. Dan moet je vaster aan de bal zijn. Xavi was een van de spelers die gewoon veel te veel balverlies had." Over de teruggekeerde Memphis Depay en Georginio Wijnaldum was Koeman voorzichtig positief. "Van Memphis zie je dat hij een geweldige speler is in zijn acties, ondanks dat hij ook momenten in de eerste helft had dat hij balverlies leed."

Lees ook: Nederland boekt na moeizaam begin ruime zege op Schotland

"Hij is een van de spelers die creatief is en je ziet dat je met hem een meerwaarde hebt voorin. Gini vond ik voldoende, hij heeft een neusje voor diepte en is me absoluut niet tegengevallen."

Lees meer over:

Nederland EK 2024 Ronald Koeman