Nederland ontmoet in Verenigde Staten een vechtmachine

Max Max
02 dec. 2022, 10:22
02 dec. 2022, 11:38
© IMAGO

Zaterdagmiddag om 16.00 uur Nederlandse tijd speelt het Nederlands elftal in de achtste finale van het WK 2022 in Qatar tegen de Verenigde Staten. Na de groepsfase, waarin het niet helemaal vanzelf ging, begint het WK voor Oranje nu echt. Wat kan Oranje verwachten van de tegenstander van aanstaande zaterdag?

Nederland en de VS speelden pas vijf keer eerder tegen elkaar. Vier keer won Nederland en eenmaal won de VS. Het waren allemaal oefenduels. Beide landen ontmoetten elkaar nog nooit op een WK voetbal of ander officieel duel. De laatste onderlinge wedstrijd was in 2015, destijds was de VS met 4-3 te sterk in een oefenduel.

De groepsfase van beide landen

Nederland sprankelde niet in de poulefase van het WK. Toch eindigde het team van bondscoach Louis van Gaal als eerste in de poule met zeven punten. Het eerste duel tegen Senegal werd moeizaam met 2-0 gewonnen. Tegen Ecuador werd een gelijkspel (1-1) uit het vuur gesleept in een zeer matige wedstrijd van Oranje. In het laatste duel tegen Qatar werd de groepswinst veiliggesteld met een zakelijke 2-0 zege tegen Qatar.

De Verenigde Staten plaatsten zich in een poule met Engeland, Wales en Iran als tweede achter groepswinnaar Engeland. Trainer Gregg Berhalter zag zijn team in het eerste duel gelijkspelen tegen Wales. Tegen Engeland werd eveneens gelijkgespeeld, wat een knappe prestatie was van de Amerikanen. In de laatste wedstrijd tegen Iran móest er gewonnen worden voor plaatsing voor de achtste finales. Dat lukte, VS won met 1-0 en plaatste zich voor de volgende ronde. Met vijf punten uit drie duels eindigde de VS als tweede in poule B en ontmoet daardoor de nummer één van poule A. Dat betekent dus Oranje als tegenstander.

De kansen van Oranje

Volgens de bookmakers is Oranje favoriet tegen de Verenigde Staten aanstaande zaterdag om 16.00 uur. Dat wil echter niet zeggen dat het een makkie gaat worden voor Oranje. In de poulefase heeft de VS laten zien dat het een echte vechtmachine is die doorgaat tot het bittere eind. Lees hier de complete voorbeschouwing en quoteringen van Oranje tegen de topfitte Amerikaanse ploeg.

Berhalter heeft het team aardig op de rit en speelt zonder grote sterren. Het elftal is echter wel een echt team en strijd voor iedere meter op het veld. Kenners zeggen daarom dat Oranje het absoluut lastig zal krijgen tegen de sterke en fysieke Amerikaanse ploeg.

De kansen voor Oranje liggen duidelijk in de omschakeling. Een voordeel lijkt te zijn dat de VS ook graag wil voetballen en zich niet volledig in zal graven. Daarom zal het wellicht een wat opener duel worden en liggen er ook voetballende kansen voor het Nederlands elftal. De bookies geven Oranje zoals gezegd een goede kans tegen de VS. Een overwinning van Oranje levert net geen 2.00 euro op. Een overwinning van de VS daarentegen 4.50. Volgens databureau Gracenote heeft Oranje zo’n 70% kans om de volgende ronde te halen. In een mogelijke kwartfinale wacht een duel tegen Argentinië van Lionel Messi of Australië, waar de Nederlander René Meulensteen als assistent op de bank zit.

Lees meer over:

WK 2022 Verenigde Staten