Oranje hield speciale training met arbeidsmigranten

Max Max
18 nov. 2022, 12:19
18 nov. 2022, 12:19
© IMAGO

Twintig arbeidsmigranten uit landen als Sri Lanka, Bangladesh, Nigeria en Nepal waren gisteren aanwezig bij de training van het Nederlands elftal. Het eerste deel mochten zij vanaf de tribune volgen. Daarna was er een ontmoeting met de spelers en staf van Oranje en trainden ze nog even samen in een partijvorm.

Deze arbeidsmigranten werden de afgelopen jaren ingezet bij de bouw van WK-stadions in Qatar. De KNVB nodigde ze uit als blijk van steun naar aanleiding van de vele slachtoffers die er gevallen zijn tijdens de bouw van deze stadions.

Bondscoach Louis van Gaal greep de regie en liet twee rijen vormen zodat iedereen elkaar de hand kon schudden en met elkaar op de foto kon. Er werden veel selfies gemaakt en gesprekken gevoerd tussen de spelers van Oranje en de migranten. "Eentje vroeg me of ik naar Liverpool wilde gaan", zei Frenkie de Jong achteraf.

'Het was een speciale ontmoeting'

"Voor hen en voor ons was het speciaal", zei Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk op de persconferentie nadien. "Het was een avond om niet te vergeten, voor hen en voor ons. Het plezier spatte ervanaf." Dat bevestigde Frenkie de Jong: "Een mooie avond voor die mensen en voor ons. Het geeft ons ook plezier."

"We lezen ook het nieuws", zei Van Dijk. "Voor ons is het goed om zelf te kijken en een mening te vormen. Het was een belangrijk punt om ze te ontmoeten."

Vanwege de slechte omstandigheden tijdens de bouwactiviteiten van de stadions bij het WK in Qatar zijn volgens mensenrechtenorganisaties enkele honderden tot duizenden arbeidsmigranten om het leven gekomen. Qatar zelf en de wereldvoetbalbond FIFA spreken beiden van drie doden bij de bouw van WK-stadions.

'Het was een beetje gekunsteld, maar wel positief'

De bijeenkomst gisteren was in aanwezigheid van de media misschien wat gekunsteld en met de inmenging van het organisatiecomité van het WK, bemoeide zich ook met de ontmoeting. Mede daardoor leek het alsof de arbeidsmigranten vrij positief waren over het land en de omstandigheden.

Toch waren zowel van Dijk als De Jong positief:  "Ik moet eerlijk zeggen dat ik liever had gehad dat er niemand van jullie hier aanwezig was. Dat het achter de schermen was gebeurd. Uiteindelijk loopt het zo. Het voelt fijn."

"Het was een mooi moment", sloot Frenkie de Jong zich daarbij aan. "Dit doen we graag. Morgen kan de knop om en ligt de focus op de wedstrijden die komen."