Terugkeer Wijnaldum bij Oranje geen verrassing: 'Hij maakte een goede indruk'

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
02 mrt. 2024, 11:33
02 mrt. 2024, 11:33
© IMAGO

Georginio Wijnaldum is een van de meest opvallende namen in de voorselectie van het Nederlands elftal voor de komende interlandperiode. Humphry Nijman, zaakwaarnemer van de 33-jarige middenvelder, en Hans Kraaij jr. zijn echter niet verrast door de keuze van bondscoach Ronald Koeman. Wijnaldum speelde in juni zijn laatste interland voor Oranje en werd na zijn transfer naar het Saoedische Al-Ettifaq niet meer opgeroepen.

Vrijdag maakte Koeman de voorselectie van Oranje voor de oefeninterlands tegen Schotland (22 maart) en Duitsland (26 maart) bekend. Hierin werden onder anderen debutanten Quinten Timber en Joshua Zirkzee opgenomen en daarnaast keerden Frenkie de Jong en Memphis Depay na aanhoudend blessureleed ook terug. Wijnaldum was een andere ervaren international die opnieuw werd opgenomen in de voorselectie voor het Nederlands elftal.

Georginio Wijnaldum bij Oranje is geen verrassing

Wijnaldum raakte na de finaleronde van de Nations League uit beeld en werd de drie laatste interlandperiodes niet opgeroepen door Koeman. Desondanks bracht de bondscoach in januari een bezoek aan Wijnaldum in Saoedi-Arabië, waar hij inmiddels aanvoerder is van Al-Ettifaq. Mede door deze trip is Kraay jr. niet verrast. “Je vliegt niet naar Saoedi-Arabië om tegen iemand in zijn oor te fluisteren dat zijn carrière voorbij is”, stelt hij bij ESPN.

Ook Nijman is niet verbaasd door de plek van Wijnaldum in de voorselectie. “Hij is topfit. Dat zegt niet alleen zijn trainer Steven Gerrard, maar heeft Ronald Koeman ook live kunnen zien”, aldus de belangenbehartiger tegenover De Telegraaf. “Toen de KNVB hier aanwezig was scoorde Wijnaldum. Hij maakte een goede indruk. Mensen reppen over 'de zandbak', maar het niveau van de Saudi Pro League is echt oké.”

Lees ook: Peter Bosz verrast door keuze Ronald Koeman bij voorselectie Oranje

Kraay jr. denkt dat de staat van dienst van Wijnaldum onder Koeman in Oranje een grote rol speelt. “In de eerste periode van Koeman hebben Memphis en Wijnaldum hem heel veel gegeven. Ze waren bij zeventig procent van de goals betrokken”, vertelt de verslaggever van ESPN. “En ik denk dat Koeman met eigen ogen wilde zien of hij topfit is. Ik vind er niks mis mee en ik vind er ook niks mis mee dat hij in de voorselectie zit. Het is niet zo dat hij morgen in de basis staat. Misschien is het alleen een signaal, dus ik vind het niet zo gek.”