Gaat het Nederlands elftal met twee broers om de EK-titel spelen?

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 jan. 2024, 09:30
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Quinten Timber hoopt ooit samen met zijn broer Jurriën in het Nederlands elftal te staan. De middenvelder is in het voorbije kalenderjaar tot een bepalende speler in het elftal van Feyenoord uitgegroeid en zou volgens vele kenners ook een oproep voor Oranje verdienen. Bondscoach Ronald Koeman erkende in november dat hij de verrichtingen van Timber in de gaten houdt. “Dat hij dat zei, gaf me wel een boost”, beaamt de Feyenoorder.

“Ik moet me blijven ontwikkelen en nog beter worden. Uiteindelijk moet ik ervoor zorgen dat de bondscoach niet om me heen kan”, benadrukt Timber maandag in De Telegraaf. “Van kleins af aan dromen Jurriën en ik ervan om samen in het Nederlands elftal te staan. Het zou heel mooi zijn als dat ooit gaat gebeuren. Dat is een mooi doel.”

Maakt Quinten Timber zijn debuut in Oranje?

Timber speelde vanaf de Onder-15 in totaal 39 interlands voor de vertegenwoordigende elftallen van Nederland. De 22-jarige middenvelder kwam tot veertien interlands voor Jong Oranje. Koeman maakt zich op voor de komende interlandperiode in maart, wanneer oefeninterlands tegen Schotland en Duitsland op het programma staan. De verwachting is dat de bondscoach enkele nieuwe spelers van dichtbij wil meemaken.

Het is maar de vraag of Jurriën Timber het EK gaat halen. De verdediger van Arsenal liep in zijn eerste competitiewedstrijd een zware knieblessure op en is in principe de rest van het seizoen uit de roulatie. “Ik weet niet of hij bezig is met het EK. Het belangrijkste is dat hij goed terugkomt. Het heeft geen zin om al heel ver vooruit te kijken”, aldus tweelingbroer Quinten. Jurriën Timber speelde tot dusver vijftien interlands voor Oranje.

Lees ook: Van Basten zou ‘sensatie’ uit Oranje weren: ‘Bij Feyenoord redde hij het niet’

Leo Echteld, die in het verleden tien jaar lang als fysiotherapeut deel uitmaakte van de medische staf van Oranje, ontkrachtte recent dat spelers die op tijd terugkomen van een zware blessure er op een eindtoernooi profijt van hebben dat ze een groot deel van het loodzware seizoen hebben gemist en daardoor ’frisser’ zouden zijn. “Op eindtoernooien is de intensiteit zo gigantisch toegenomen dat ritme voor topspelers óók cruciaal is. Dat is anders dan nog niet zo heel lang geleden”, benadrukte Echteld.

Echteld doelde op de situaties van Robin van Persie en Arjen Robben, in aanloop naar de WK’s van respectievelijk 2010 en 2014. “In de nieuwe voetbalwerkelijkheid zullen Timber en Micky van de Ven, die de komende weken of maanden terugkomen van hun blessure, alle zeilen moeten bijzetten om in juni wedstrijdtopfit te zijn.”