Van Basten zou ‘sensatie’ uit Oranje weren: ‘Bij Feyenoord redde hij het niet’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
07 jan. 2024, 18:48
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Marco van Basten staat er gek van te kijken dat Joshua Zirkzee een kans in het Nederlands elftal zou moeten krijgen. De aanvaller is de laatste maanden uitstekend bezig in dienst van Bologna, maar volgens de oud-international lopen analytici en media te hard van stapel met hun lofuitingen richting de 22-jarige Nederlander. "De afgelopen jaren is hij nou niet heel succesvol geweest, in die zin dat hij geen topscorer is geworden in Duitsland of zo", vertelde de voormalig Oranje-international zondag bij Ziggo Sport.

Zirkzee, die een verleden heeft bij ADO Den Haag, Feyenoord en Bayern München, staat bij Bologna op 8 goals en 4 assists in 21 officiële duels dit seizoen. Een andere oud-international, Pierre van Hooijdonk, gaf meermaals aan dat Zirkzee in maart een kans zou moeten krijgen van bondscoach Ronald Koeman. "Als jij een hele goede speler bent, sta je er al als je achttien of negentien jaar bent. Hij bewijst dat hij over een goede techniek beschikt en hij kan ook scoren, maar hij speelt wel op een niveau met Bologna waardoor je niet kan zeggen: ‘Deze man is zo goed…’", countert Van Basten.

Moet Zirkzee een kans krijgen in Oranje?

La Gazzetta dello Sport publiceerde deze week een graphic waarin Zirkzee werd vergeleken met Ruud Gullit, Samuel Eto'o, Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Ronaldinho, Zlatan Ibrahimovic en Mohamed Salah. "Alle namen die Gazzetta noemt zijn jongens die uitblinken in de Champions League en domineren", vervolgde Van Basten. "Dat moet hij nog maar laten zien. Ik vind dat we heel hard van stapel lopen. Ik zou nog even rustig blijven. Hij laat zien dat hij goede techniek heeft en goed kan voetballen, maar er is nog een hele lange weg te gaan om de top te bereiken."

Van Basten verbaast zich onder meer over de weg die Zirkzee tot dusver bewandeld heeft. "Ik vind zijn lijn een vreemde. Hij ging van Feyenoord naar Bayern München. Als je nou zo goed bent, kun je toch bij Feyenoord in het eerste komen? Bij Bayern heeft hij het ook niet gered. Niet slim. Bij Ajax en PSV zie je dat ook. Jonge jongens hebben de beste mogelijkheden om door te breken in Nederland. De competitie is lang niet zo zwaar als in Engeland, Duitsland of Spanje. Als je achttien of negentien bent en goed kan voetballen, kan je je perfect ontwikkelen en laten zien in de Eredivisie."