Koeman krijgt tip voor Oranje: 'Als ik hem was, zou ik Cillessen op mijn lijstje zetten'

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
29 feb. 2024, 10:13
29 feb. 2024, 10:13
© IMAGO

Jasper Cillessen werd door Ronald Koeman vorig jaar voor het laatst opgeroepen voor het Nederlands elftal en stond toen onder de lat tegen Frankrijk (4-0 verlies) en Gibraltar (3-0 winst). Hierna kreeg de 34-jarige doelman van NEC te maken met een vormdip en raakte hij uit beeld bij Oranje. Inmiddels verkeert Cillessen weer in goede doen en staat hij 21 april met zijn club in de finale van de KNVB Beker. Door de goede prestaties van de goalie pleit men ook voor een terugkeer bij het Nederlands elftal.

Als doelman van Ajax werd Cillessen door Louis van Gaal bij het Nederlands elftal gehaald en tijdens het WK 2014 gepromoveerd tot eerste doelman. Via Barcelona en Valencia keerde de doelman uiteindelijk in de zomer van 2022 terug bij NEC, waar hij zijn carrière begon. Cillessen koos voor de verrassende overstap naar de Nijmegenaren met het oog op het WK, maar werd door Van Gaal niet meegenomen in 2022 naar Qatar. Onder Koeman kreeg de sluitpost een kans, maar de teller is ook onder hem blijven steken op 65 interlands.

Verdient Jasper Cillessen een plek in Oranje?

Cillessen ging de tweede helft van het seizoen 2022/23 door een diep dal. Inmiddels komt de doelman van NEC steeds dichter bij zijn oude niveau en kan hij rekenen op complimenten. “Ik vind het heel knap hoe hij terug is gekomen in de Eredivisie”, stelt verslaggever Teun de Boer bij Voetbalpraat op ESPN. “Als ik Koeman was, zou ik hem zeker op mijn lijstje zetten. Ook gezien de situatie rond de keepers bij Oranje. Het wisselen en het uit vorm raken van de rest, dan moet Cillessen wel op de lijst staan.”

Marciano Vink, die tevens aan tafel zat bij het praatprogramma, kan zich vinden in de complimenten voor de comeback van Cillessen, die met een katachtige reflex bij een 1-1 stand in de slotfase van de halve finale tegen SC Cambuur zijn waarde bewees voor NEC . “Zijn privésituatie, een aantal interviews en een aantal blunders hebben hem niet geholpen”, stelt de analist. “Hij moest van ver komen en des te knapper is het dat hij nu terug is.”

Lees ook: Koeman lijkt te gaan verrassen met keuze voor keeper

Hoewel Cillessen tijdens zijn eerste en enige eindronde met Oranje, het WK 2014, eerste doelman was, denken de heren aan tafel bij Voetbalpraat dat de doelman tijdens het EK van komende zomer genoegen moet nemen met een plek als derde keuze. Men vraagt zich echter wel af of Cillessen dit op kan brengen. “Dat dit het eerste is wat je je afvraagt, zegt al heel veel over de situatie”, stelt Yordi Yamali. “Het zou goed zijn als Cillessen dit zelf aan kan geven bij de bondscoach of keeperstrainer. Ik denk wel dat hij het zou willen rond een eindtoernooi.”