Koeman lijkt te gaan verrassen met keuze voor keeper

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
17 feb. 2024, 09:08
17 feb. 2024, 09:09
© IMAGO

Marco Bizot lijkt in beeld voor een uitverkiezing voor het Nederlands elftal. De doelman van Stade Brest hoorde de laatste tweeënhalf jaar niets meer uit Zeist. Tot vorige week, toen keeperstrainer Patrick Lodewijks plotseling belde. Het was voormalig bondscoach Frank de Boer die de doelman in november 2020 zijn eerste interland liet spelen, de oefeninterland tegen Spanje (1-1). Het was tevens zijn, voorlopig, laatste interland.

Bizot maakte ook deel uit van de selectie van het Nederlands elftal voor het EK van 2021, maar nadien werd hij door Louis van Gaal en Ronald Koeman niet meer opgeroepen. Hij maakte na het EK voor vijf miljoen euro een transfer naar Stade Brest, waar hij dit seizoen uitstekend presteert. “De laatste keer dat ik iets uit Zeist hoorde, was vlak na mijn transfer naar Brest. Maar onder Van Gaal was het stil op de lijn.”

Keert Marco Bizot terug in Oranje?

“Hij had samen met keeperstrainer Frans Hoek blijkbaar een andere visie”, vertelt Bizot in gesprek met De Telegraaf. Hij kent Lodewijks goed. “Ja, met hem heb ik eerder bij Oranje gewerkt. Hij wilde weten hoe het ging en hoe ik me voelde. Hij zei: ’We houden je in de gaten’ en wilde weten of ik beschikbaar was.” En? „Ja natúúrlijk ben ik beschikbaar. Maar ook als ik niet word opgeroepen, dan nóg is het goed om af en toe contact te hebben.”

Koeman deed in 2023 beroep op Jasper Cillessen, Justin Bijlow, Mark Flekken en Bart Verbruggen. Laatstgenoemde keepte de laatste vier interlands in de EK-kwalificatiereeks en lijkt op dit moment de eerste doelman van het Nederlands elftal. De verwachting is dat Koeman voor de oefeninterlands tegen Schotland (22 maart) en Duitsland (26 maart) een uitnodiging zal versturen naar Verbruggen, Flekken én mogelijk Bizot, daar Bijlow door een kuitblessure tot begin april niet inzetbaar is.

Lees ook: Keeperssensatie van Ligue 1 hoopt op Nederlands elftal

Bizot is bij Stade Brest, de verrassende nummer vier van de Ligue 1, bezig aan een sterk seizoen. De teller staat op 9 clean sheets, een van de hoogste reddingspercentages van de competitie en slechts 18 tegentreffers in 21 competitieduels. Met Marcin Bulka (OGC Nice), Lucas Chevalier (Lille OSC) en Brice Samba (RC Lens) zijn er maar drie keepers die vaker de nul hielden in de Ligue 1. Ze deden dat respectievelijk dertien, twaalf en tien keer.