Eerste oproep sinds juni 2023? Koeman sluit EK voor international niet uit

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
19 mrt. 2024, 11:43
19 mrt. 2024, 11:43
© IMAGO

De contouren van de EK-selectie van Oranje beginnen langzaam vorm te krijgen, maar bondscoach Ronald Koeman moet nog aardig wat knopen doorhakken. Met name in de achterhoede is de concurrentie moordend en ook Jurriën Timber komt volgens de zestigjarige oefenmeester ‘gewoon’ in aanmerking voor een plek bij Oranje voor het toernooi dat komende zomer in Duitsland plaatsvindt. De 22-jarige centrale verdediger staat bij Arsenal al sinds augustus langs de kant met een zware knieblessure.

Enkele weken na zijn megatransfer van Ajax naar Arsenal sloeg het noodlot voor Timber toe in het competitieduel met Nottingham Forest (2-1 winst). De vijftienvoudig Oranje-international scheurde zijn kruisband en is tot op heden nog niet hersteld. Hoewel hij eind februari wel de groepstraining hervatte, heeft zijn werkgever nog geen datum vastgesteld voor zijn rentree. De verwachting is wel dat Timber dit seizoen nog in actie komt voor Arsenal, dat hem ook inschreef voor de knock-outfase van de Champions League.

Jurriën Timber met Oranje mee naar het EK?

Koeman heeft daardoor een extra optie voor de achterhoede van Oranje. De bondscoach reageerde tijdens de persconferentie voorafgaand aan de oefeninterlands tegen Schotland (22 maart) en Duitsland (26 maart) op de beschikbaarheid van de rechtsbenige mandekker. “Dat ligt aan het feit wanneer hij bij Arsenal gaat spelen”, vertelde Koeman. “Als hij slechts twee wedstrijden gaat spelen, dan wordt het wel heel kort dag. Zijn het veel meer duels, dan blijft hij altijd een optie.”

“Maar pin me niet vast op een aantal wedstrijden dat hij nog kan spelen voor Arsenal. Ik hoop gewoon dat Timber zijn niveau weet te halen en dat hij kans gaat maken”, voegde hij hier nog aan toe. De multifunctionele verdediger is met the Gunners nog op twee fronten actief. In competitieverband wachten nog tien wedstrijden, terwijl Arsenal in Champions League-verband volgende maand tegenover Bayern München staat in de kwartfinale.

Lees ook: Driessen: ‘Met hem in de aanval was Nederland wereldkampioen geworden’

Timber debuteerde voor Oranje in juni 2021 tegen Schotland (2-2) en maakte die zomer ook deel uit van de EK-selectie. De stopper kwam drie duels in actie op het toernooi en werd door toenmalig bondscoach Louis van Gaal ook meegenomen naar het WK 2022 in Qatar. Hier veroverde uiteindelijk een basisplaats. Zijn laatste interland dateert van maart 2023 tegen Frankrijk (4-0 verlies). Timber werd vervolgens nog door Koeman opgeroepen voor de finalerondes van de Nations League, maar kwam beide interlands niet in actie.