Driessen: 'Met hem in de aanval was Nederland wereldkampioen geworden'

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
18 mrt. 2024, 11:53
18 mrt. 2024, 14:18
© IMAGO

Nigel de Jong heeft in een interview met De Volkskrant de plannen die hij heeft als directeur topvoetbal bij de KNVB uitgelegd. De 39-jarige voormalige Oranje-international geloofde niet in het complot van Louis van Gaal met betrekking tot de WK-winst van Argentinië en denkt dat de wereldtitel binnen werd gesleept door de grinta. Volgens Valentijn Driessen was dit niet het verschil tussen Nederland en Argentinië. De columnist is van mening dat het Oranje ontbrak aan ‘spelers in de aanval van wereldklasse’.

De Jong gaf te kennen dat het bijbrengen van grinta een speerpunt wordt binnen de voetbalopleiding. Driessen ziet tegenstrijdigheden tussen de wens van de oud-voetballer en het huidige beleid van de KNVB. “Hoe denk je een winnaarsmentaliteit te kweken als de stand en dus de uitslag van wedstrijden er niet meer toe doen bij je eigen voetbalbond?”, vraagt Driessen zich af in zijn column in De Telegraaf, waarmee hij doelt op het feit dat vier jaar geleden bij de jongste jeugd ranglijsten werden afgeschaft.

Nederland had WK gewonnen met ‘aanvallers van wereldklasse’

Naast deze tegenstrijdigheid, is Driessen van mening dat De Jong er naast zit met zijn constatering dat grinta ontbreekt bij Nederlandse voetballers. “De reden waarom Oranje geen rol speelt bij de verdeling van de hoofdprijzen en de kwartfinales van de grote toernooien bijna standaard het eindpunt zijn, komt vanwege een gebrek aan offensieve kwaliteiten”, stelt Driessen. “Aan spelers in de aanval van wereldklasse, zij die het verschil maken op het allerhoogste niveau, zoals Arjen Robben en Robin van Persie.”

“Of op het WK 2022 Lionel Messi, die met zijn doelpunten en weergaloze assists, onder andere tegen Nederland bij de laatste acht, individueel het verschil maakte”, vervolgt hij zijn betoog. “Dat heb je nodig op het hoogste podium. Met waterdrager Rodrigo De Paul, het toonbeeld van een grintamannetje, was Nederland geen wereldkampioen geworden, maar met Messi in de aanval wel.”

Lees ook: Thuisshirt Oranje voor EK officieel bekendgemaakt

Volgens Driessen moet De Jong zich daarop richten. “Het valt daarom te hopen dat De Jong de weg inslaat om als KNVB’er te helpen aanvallers van wereldklasse op te leiden in ons land. Iets waar hij zijn interview geen suggesties over had”, aldus Driessen, die wel tot de conclusie komt dat er meer nodig is dan talent om de wereldtop te bereiken. “Maar zulke spelers, die op internationaal topniveau aanvallend het verschil maken, zijn zonder uitzondering spelers met grinta, want anders breken ze niet door op het wereldtoneel. Dus leidt zulke spelers op en je hebt het beste van twee werelden.”